Plenković: Tražio sam da hrvatski navijači budu bezbjedni u grčkim zatvorima

Premijer Hrvatske razgovarao sa grčkim kolegom Micotakisom

7619 pregleda 20 reakcija 10 komentar(a)
Navijači Dinama pritvoreni u Grčkoj, Foto: Reuters
Navijači Dinama pritvoreni u Grčkoj, Foto: Reuters

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je danas izjavio da osuđuje huliganizam i navijačko nasilje u Grčkoj i da je od njenog premijera tražio da se pritvorenim hrvatskim navijačima osigura bezbjednost u zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

"Izrazio sam, u razgovoru s premijerom Grčke (Kirjakosom) Micotakisom oštru osudu nasilja i saučešće zbog pogibije navijača AEK-a, a isto tako sam tražio od premijera da se našim državljanima u pritvoru osigura bezbjednost", prenio je Plenković na sjednici Vlade, prvoj poslije ljetnjeg odmora.

Istakao je da hrvatska Vlada najoštrije osuđuje huliganizam i navijačko nasilje koje predstavlja negaciju sporta, te čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske, prenosi Hina.

"Važno je da huliganizam, divljaštvo i nasilništvo kao društvo u cjelosti osuđujemo", istakao je Plenković i dodao da će država nastojati da maksimalno ispuni ustavnu obavezu da štiti hrvatske državljane te im pružati im pravnu i konzularnu pomoć.

Od grčkog premijera je tražio i da "pravedan, brz i efikasan" bude pravosudni proces protiv više od stotinu pritvorenih navijača Dinama, koji su u malim grupama raspoređeni u zatvore u Grčkoj.

Premijer Plenković je ocijenio da nije realno da su svih stotinu navijača podjednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih povreda ili uništavanje materijalne imovine.

Tražio je da se oni za koje se ne utvrdi odgovornost za to, što prije deportuju u Hrvatsku.

Bonus video: