UN kažu da će blokirati izgradnju puta na etnički podijeljenom Kipru

Kiparski Grci izgradnju puta doživljavaju kao projekat sa vojnom svrhom na osjetljivom mjestu duž tampon zone koja razdvaja dvije strane

3654 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Misija Ujedinjenih nacija na etnički podijeljenom Kipru saopštila je danas da će blokirati izgradnju puta od strane otcijepljenih kiparskih Turaka koji bi zadirao u tampon zonu pod kontrolom UN i vjerovatno podigao tenzije na ostrvu.

Organizacija planira da "nenasilnim sredstvima blokira izgradnju puta", rekao je portparol mirovnih snaga UN (UNFICIP) Alem Sidik. Put bi prekršio mandat snaga da održe status kvo unutar tampon zone, dodao je on.

Radovi su počeli tokom dana na putu koji bi povezivao sela Arsos na sjeveru koji kontrolišu kiparski Turci sa mješovito etničkim selom kiparskih Grka i Turaka Pila, južno od tampon zone unutar dijela koji kontrolišu kiparski Grci.

Put bi kiparskim Turcima omogućio direktan pristup Pili zaobilaženjem kontrolnog punkta na rubu britanske vojne baze, jedne od dvije baze koje je Velika Britanija zadržala nakon što je Kipar stekao nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1960. godine.

Kiparski Grci izgradnju puta doživljavaju kao projekat sa vojnom svrhom na osjetljivom mjestu duž tampon zone koja razdvaja dvije strane.

Održavanje statusa kvo duž tampon zone je u mandatu misije UN od 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju na ostrvo.

Bonus video: