Socijalisti uvjereni da se uskoro vraćaju na vlast u Španiji

U slučaju neuspjeha lidera desnice, Sančes bi imao dva mjeseca da pokuša da okupi većinu i pstane mandatar za sastavlljanje vlade, a ako ne uspije, novi izbori bi bili vjerovatno sredinom januara

7326 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Socijalisti Pedra Sančesa, šefa odlazeće španske vlade, izjavili su da su uvjereni u svoje šanse da se uskoro vrate na vlast poslije, po njima, "neizbježnog neuspjeha" lidera konzervativaca koji će krajem mjeseca položiti zakletvu kao premijer.

Kao pobjednik prijevremenih izbora 23. jula, ali na kojima nje uspio da dobije većinu, lider španske desnice (PP) Alberto Nunjes Feiho dobio je odobrenje kralja Felipea Šestog da svoju kandidaturu za premijera predstavi Parlamentu. Debate i glasanje održaće se 26. i 27. septembra.

Međutim, šanse Feihoa su male, jer je apsolutna većina 176 poslanika, a on može imati najviše 172 glasa: 137 njegove Narodne stranke (PP), 33 ekstremno desničarskog Voksa i dva poslanici dvije male regionalne stranke.

"Inauguracija Feihoa je osuđena na neuspjeh (...) A kada ne uspije, (...) mi ćemo dobiiti inauguraciju koja će donijeti stabilnost našoj zemlji", rekla portparolka Socijalističke partije Pilar Alegrija poslije sastanka Sančesa i Feihoa u srijedu.

U slučaju neuspjeha lidera PP, Sančes bi imao dva mjeseca da pokuša da okupi većinu i pstane mandatar za sastavlljanje vlade, a ako ne uspije, novi izbori bi bili vjerovatno sredinom januara.

Sančes može da računa na 164 poslanika: 121 svoje stranke, 31 iz Sumara, njegovog radikalnog lijevog saveznika, 11 iz dvije baskijske stranke i jedinog poslanika iz male galicijske stranke.

Uz to, on mora da pregovara o podršci dvije katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te oblasti, što bi mu omogućilo da prikupi ukupno 178 glasova, što je već bilo 17. avgusta kada je socijalistkinja Frascina Armengol izabrana za predsjednicu Predstavničkog doma.

Ali katalonski separatisti su postavili ljestvicu veoma visoko i u zamjenu za svoju podršku zahtijevaju referendum o nezavisnosti Katalonije i opštu amnestiju za sve optužene poslije pokušaja otcjeplljenja tog regiona u oktobru 2017.

Konzervativac Feiho je u srijedu zamolio Sančesa da mu dozvoli da vlada kao pobjednik na izborima najmanje dvije godine u zamjenu za sporazume njihove dvije formacije o nekoliko tema, ali je poslije sastanka ipak o odlazećem premijeru rekao novinarima da "Sančes više voli da se udružuje sa separatistima".

Bonus video: