Izrael: Desetine povrijeđenih u Tel Avivu tokom protesta Eritrejaca

Eritrejci su većina od preko 30.000 Afrikanaca koji traže azil u Izraelu

4150 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tel Aviva, Izrael 2. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Tel Aviva, Izrael 2. septembra 2023. godine, Foto: Reuters

Više desetina ljudi povrijeđeno je danas u Tel Avivu u sukobima koji su tokom nasilnih protesta izbili između Eritrejaca koji u Izraelu traže azil i policije, javljaju izraelski mediji.

Eritrejci su protestovali protiv proslave nezavisnosti njihove zemlje koju organizuje Ambasada Eritreje, dok su izraelski policajci na konjima i sa opremom za rasturanje demonstracija pucali u vazduh kada su demonstranti probili barikade i bacali na njih kamenice i daske, navedeno je u policijskom saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je 27 policajaca povrijeđeno u sukobima i da su najmanje tri demonstranta pogođena bojevim mecima koje su policajci počeli da ispaljuju kada su osjetili "stvarnu opasnost po svoje živote", prenio je AP.

Slični protesti se dešavaju širom svijeta u vrijeme kada Eritreja koja je jedna od najrepresivnih zemalja na svijetu, u dijaspori u Evropi i Sjevernoj Africi obilježava 30 godina svog postojanja.

Eritrejci su većina od preko 30.000 Afrikanaca koji traže azil u Izraelu.

Oni kažu da su pobjegli od opasnosti i progona iz zemlje poznate kao “Sjeverna Koreja Afrike” gdje je vojni rok doživotan, a uslovi nalik na ropstvo.

Predsjednik Isajas Afeverki predvodi Eritreju od 1993. godine, a vlast je preuzeo kada je ta zemlja izvojevala nezavisnost od Etiopije u dugom gerilskom ratu.

Ta zemlja u oblasti Roga Afrike na sjeveroistoku kontinenta, poznata je po nepoštovanju ljudskih prava i oni koji traže azil boje se da će biti ubijeni ako se vrate.

U Izraelu su suočeni s neizvjesnom budućnošću jer ta zemlja pokušava da ih deportuje.

Uprkos tome što moraju da se bore da ostanu, često u jadnim uslovima, mnogi kažu da imaju slobode koje nikada ne bi imali u domovini, poput prava na protest.

Bonus video: