Zelenski: Vrhunac nečovještva

Ukrajina obećala odmazdu za smrtonosni napad na pijacu koji se podudario sa posjetom američkog šefa diplomatije

12149 pregleda 87 reakcija 22 komentar(a)
U napadu na Kostjantinjivku poginulo je najmanje 17 osoba, Foto: Rojters
U napadu na Kostjantinjivku poginulo je najmanje 17 osoba, Foto: Rojters

Ruski napad na grad na istoku Ukrajine u kojem je poginulo najmanje 17 osoba bacio je sjenku na posjetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Predsjednik Volodimir Zelenski je osudio napad, u kojem je pogođena prepuna pijaca, prodavnice i apoteka u gradu Kostjantinjivka, blizu ratišta. On je rekao da je među žrtvama jedno dijete, a zvaničnici su kazali da su povrijeđene najmanje 32 osobe.

“Rusko zlo mora biti poraženo što prije”, rekao je Zelenski.

“Kada neko u svijetu i dalje pokušava da se bavi bilo čim ruskim, to znači zatvaranje očiju pred ovom realnošću. Drskost zla. Krajnje nečovještvo.” On je kasnije na konferenciji za novinare rekao da Kijev vjeruje da je to bio namjerni napad na “jedan mirni grad”.

“Ovo je još jedan teroristički napad Ruske Federacije. Namjerno su pogodili pijacu,” rekao je.

Kostjantinjivka, koja je imala oko 70.000 stanovnika prije ruske invazije, udaljena je oko 30 km od razorenog grada Bahmut, a oko 560 km od Kijeva, gdje se Blinken sastao sa Zelenskim i drugim ukrajinskim liderima.

“Ruske trupe su teroristi kojima neće biti oprošteno i neće mirovati”, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. “Doći će pravedna odmazda za sve”.

Očekuje se da Blinken tokom dvodnevne posjete objavi novi paket američke vojne pomoći vrijedan više od milijardu dolara, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Želimo da osiguramo da Ukrajina ima što joj je potrebno, ne samo da bi uspjela u kontraofazivi, nego da dugoročno ima što joj treba, da osiguramo da ima snažno odvraćanje, rekao je Blinken

Blinken, prvi visoki američki zvaničnik koji je posjetio Kijev od početka kontraofanzive u junu, razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a kasnije sa Zelenskim.

U komentarima na početku sastanka sa Zelenskim, Blinken je rekao da je ohrabren „značajnim napretkom“ koji je do sada postignut u kontraofanzivi.

“Želimo da osiguramo da Ukrajina ima što joj je potrebno, ne samo da bi uspjela u kontraofazivi, nego da dugoročno ima što joj treba, da osiguramo da ima snažno odvraćanje, rekao je Blinken u prisustvu u Kulebe.

Sa sastanka Blinkena i ukrajinskih zvaničnika
Sa sastanka Blinkena i ukrajinskih zvaničnikafoto: Reuters

U izvještajima američkih medija, citirani su neidentifikovani američki zvaničnici koji su rekli da je ukrajinska kontraofanziva spora zbog loše taktike. Te kritike su naljuitile ukrajinske zvaničnike i podstakle Kulebu da poruči kritičarima da “ućute”.

Ukrajina je u ofanzivi ponovo osvojila desetak sela i malih naselja, ali prodor na teritoriju pod ruskom kontrolom usporavaju minska polja i rovovi. Američki zvaničnici nisu javno kritikovali vojnu strategiju Ukrajine, i prošle nedjelje su kazali da vide napredak na jugoistoku, piše Rojters.

Zvaničnik Stejt separtment je saopštio da Vašington želi da raspravlja o tome kako napreduje ofanziva i da procijeni potrebe za bojno polje kao i korake koji mogu biti potrebni da se energetska sigurnost Ukrajine pojača prije zime.

Na pitanje o Blinkenovoj posjeti, portparol Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da Moskva vjeruje da Vašington planira da nastavi finansiranje ukrajinske vojske “da vodi ovaj rat do posljednjeg Ukrajinca.” On je ocijenio da američka pomoć Kijevu neće uticat na tok ruske “specijalne vojne operacije”.

Blinkenova posjeta se podudarila sa odlukom ukrajinskog parlamenta da odobri imenovanje Rustema Umerova za ministra odbrane nakon smjene Oleksija Reznikova.

Danska premijerka sa Zelenskim u Kijevu
Danska premijerka sa Zelenskim u Kijevufoto: Reuters

Tokom putovanja vozom u Kijev, Blinken je razgovarao i sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, koja je bila u posjeti istog dana. Blinken joj se zahvalio na donaciji aviona F-16 Ukrajini i na predvođenju koalicije država koje obučavaju ukrajinske pilote, saopštio je portparol Stejt departmenta.

Danska i Holandija su prošlog mjeseca objavile da će obezbijediti više od 60 aviona F-16 američke proizvodnje čim budu obučeni piloti da upravljaju njima. One su prve države koje su ponudile avione.

Američka vlada je sada obezbijedila više od 43 milijarde dolara u naoružanju i drugoj vojnoj pomoći Ukrajini od početka ruske invazije. Novi paket pomoći bi trebalo da bude objavljen ove nedjelje, objavio je juče Rojters.

Nekoliko kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju je dovelo u pitanje američku pomoć, što je podstaklo zabrinutost oko toga da li će Vašington i dalje podržavati Ukrajinu na istom nivou kada se intenzivira kampanja za američke izbore 2024.

Bonus video: