"Putin je pokušao da izbriše jednu kulturu, narod i religiju, što je definicija genocida"

MKS je u martu izdao međunarodnu potjernicu za hapšenje Putina po optužnici za ratne zločine

9857 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Članovi Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa u srijedu su optužili ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odgovoran za genocid u Ukrajini. Američki zakonodavci bi u četvrtak trebalo da se sastanu sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karimom Kanom, prenosi Glas Amerike.

MKS je u martu izdao međunarodnu potjernicu za hapšenje Putina po optužnici za ratne zločine. Ruski lider je optužen da je lično odgovoran za otmicu ukrajinske djece, ali ne i za druga krivična djela koja su počinile ruske snage od invazije na Ukrajinu prije više od godinu i po.

Predsjedavajući odbora, republikanski kongresmen iz Teksasa Majkl Mekol, rekao je novinarima tokom posjete Hagu da je Putin "pokušao da izbriše jednu kulturu, narod i religiju, što je definicija genocida".

Još jedna članica odbora, republikanka iz Mizurija En Vagner, saglasila se sa tom konstatacijom govoreći o "zločinima protiv čovječnosti, genocidu koji je taj čovjek (Putin) počinio.

Geri Konoli, demokrata iz Virdžinije, rekao je da je Putin i prije rata negirao postojanje Ukrajine kao zemlje i Ukrajinaca kao naroda.

"Sam je obrazložio genocid, a onda je svojim ponašanjem to i sproveo", rekao je Konoli.

Članovi američkog Kongresa optužili su Putina na dan kada je u ruskom granatiranju pijace na istoku Ukrajine poginulo najmanje 16 osoba, a ranjene desetine. Napad je izveden tokom posjete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu, gdje je najavio novu vojnu pomoć od više od milijardu dolara.

Američki zakonodavci trebalo bi da posjete i Agenciju Evropske unije za saradnju u krivičnom pravosuđu (Eurojust) u kojoj se nalazi Međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine. Cilj centra je da podrži zemlje koje već rade na slučajevima protiv ruskih lidera zbog zločina agresije. Međunarodni krivični sud može da krivično goni slučajeve genocida, ali nema jurisdikciju kada je riječ o agresiji.

Mekol je rekao da će članovi odbora razmotriti "same dokaze i kako se Hagu može pomoći da prikupi više dokaza i obavještajnih podataka da bi se dokazao slučaj protiv Putina".

Amerika nije članica MKS-a, a za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa uvela je sankcije prethodnom glavnom tužiocu i saradnicima zbog istrage navodnih ratnih zločina koje su počinile američke trupe u Avganistanu i Iraku, i izraelske na Zapadnoj obali i u Gazi.

Međutim, od izbijanja rata u Ukrajini, odnosi su se pobošljali, a sekretar za pravosuđe Merik Garland rekao je prošlog mjeseca da njegov sekretarijat sarađuje sa sudom i podržava ukrajinske tužioce koji istražuju ratne zločine.

Malo je vjerovatno da će Putin biti izveden pred sud u Hagu, s obzirom na to da Moskva ne priznaje njegovu jurisdikciju niti izručuje svoje državljane.

Bonus video: