Nacistički slogan na izbornim plakatima u bavarskom gradu pokrenuo istragu

Na plakatima je bio čuveni slogan "Alles fur Deutschland" koji koristi SA, paravojno krilo Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije (NSDAP)

7739 pregleda 0 komentar(a)
Alternativa za Njemačku, Foto: Shutterstock
Alternativa za Njemačku, Foto: Shutterstock

Policija u bavarskom gradu Pasau pokrenula je istragu nakon što su se tokom vikenda u gradu pojavili plakati lokalnog kandidata desničarske populističke Alternative za Njemačku (AfD) sa zabranjenim sloganom iz nacionalsocijalističkog doba "Alles fur Deutschland" (Sve za Njemačku).

"Informaciju o plakatima dobili smo u petak uveče i u međuvremenu su svi uklonjeni“, saopštila je policija u bavarskom gradu Pasau. Prema istim izvorima, "u koordinaciji sa državnim tužilaštvom" pokrenuta je istraga zbog "osnovane sumnje u krivično djelo"., piše N1.

Na plakatima je bio čuveni slogan "Alles fur Deutschland" koji koristi SA, paravojno krilo Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije (NSDAP).

Predsjednik AfD-a za Bavarsku Stefan Pročka rekao je da je plakate ručno izradio i lijepio lokalni kandidat i da to nije dozvolio ogranak AfD-a za Bavarsku.

"Za tako nešto nema mjesta u AfD", rekao je Pročka. On je dodao da "ne treba vagati svaku riječ"“, ali da postoje određene parole koje se jednostavno ne smiju koristiti.

Među njima je "Svi za Njemačku", rekao je lider AfD.

Isticanje tog slogana, kao i isticanje još jednog znaka iz vremena nacionalsocijalističkog režima, kao i tzv. Hitlerov pozdrav, spada u krivično djelo veličanje protivustavnih organizacija i svjetonazora i može biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Članovi AfD-a više puta su izazivali rasprave izjavama vezanim za period nacionalsocijalizma, a omladina ove stranke nalazi se na listi organizacija koje su pod nadzorom Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka.

U Bavarskoj se 8. oktobra održavaju lokalni izbori. Popularnost AfD-a je porasla poslednjih mjeseci, posebno na istoku zemlje, a u nekim pokrajinama poput Saksonije su na prvom mjestu po popularnosti u istraživanjima javnog mnjenja.

Bonus video: