BLOG Međunarodni krivični sud otvorio kancelariju u Kijevu

Rat u Ukrajini – 568. dan

22534 pregleda 8 komentar(a)
Sevastopolj, najveći grad Krima: Snimak iz satelita, Foto: Reuters
Sevastopolj, najveći grad Krima: Snimak iz satelita, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2023. 21:50h
Završeno
21:51h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je ono što je opisao kao ukrajinsko uništavanje ruskog sistema protivvazdušne odbrane na aneksiranom poluostrvu Krim.

"Posebno treba pomenuti cjelokupno osoblje Službe bezbjednosti Ukrajine, kao i naše pomorske snage", rekao je Zelenski u noćnoj video poruci.

"Zahvaljujem vam na današnjem trijumfu", rekao je on, misleći na ruski sistem PVO "Trijumf".

"Sistem PVO osvajača je uništen. Veoma značajno, bravo".

21:29h

Međunarodni krivični sud (MKS) otvorio je kancelariju u Kijevu, najveću svoju kancelariju van Haga, objavio je ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin.

"Spoljna kancelarija Međunarodnog krivičnog suda otvorila je vrata u Ukrajini", napisao je on na platformi X.

On je dodao da to predstavlja odlučujuću fazu na ukrajinskom putu ka ponovnom uspostavljanju pravde.

Ukrajina nastoji da formira specijalni sud gdje bi se sudilo ruskim vođama poslije invazije zemlje, počete 24. februara 2022.

Kijev je u martu najavio da će uskoro biti otvorena kancelarija Međunarodnog krivičnog suda da "potpunije istraži međunarodne zločine počinjene u Ukrajini".

"Za razliku od kriminalnog ruskog režima Ukrajina nema šta da krije", rekao je Kostin i obećao da će njegova zemlja biti "transparentna" i dozvoliti stručnjacima MKS-a pristup "scenama zločina, dokazima i svjedočenijima".

"Činimo sve što možemo da stručnjaci MKS-a mogu svojim očima da vide posljedice zločina agresora i izvuku nezavisne zaključke", rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina zajedno sa "cijelim civilizovanim svijetom" ujedinjena oko jednog cilja a to je da se osigura da agresor odgovara za počinjene zločine.

Paralelno sa tim međunarodna kancelarija zadužena da istražuje zločine "agresora" protiv Ukrajine otvorena je u Hagu početkom jula, što prema Kijevu predstavlja prvi korak, "istorijski" ka uspostavljanju specijalnog suda.

Međunarodni centar za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine okuplja tužioce iz Kijeva, Evropske unije, SAD i Međunarodnog krivičnog suda.

(BETA)

10:03h

Dolaze u Rusiju da rade, a završavaju na frontu. Ruske vlasti raznim trikovima i ucjenama primoravaju migrante iz zemalja poput Tadžikistana, Uzbekistana ili Jermenije da učestvuju u agresiji na Ukrajinu.

09:58h

Ukrajinske vlasti saopštile su da je tokom noći jedno dijete ubijeno na jugu zemlje u artiljerijskom granatiranju.

Iz ukrajinskog državnog tužilaštva naveli su da je šestogodišnjak ubijen, a četiri osobe, uključujući njegovog 13-godišnjeg brata, ranjene su u ruskom granatiranju u selu Novodmitrovka u oblasti Herson.

"Neprijateljske granate pogodile su privatnu kuću i njeno dvorište", navodi se u saopštenju na Telegramu, prenosi Al džazira Balkans.

(MINA)

09:55h

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je noćas 17 ruskih bespilotnih letjelica, saopštile su vazduhoplovne snage u Kijevu, ne navodeći da ima podataka o žrtvama.

"Zabilježeno je ukupno 22 lansiranja ka regionima Nikolajev, Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi", navode ukrajinske snage na Telegramu.

Prema rezultatima noćnih borbenih dejstava, protivvazdušna odbrana je uništila 17 od 22 neprijateljske bespilotne letjelice tipa Šahed.

(BETA)

09:16h

Saobraćaj preko mosta koji povezuje ukrajinsko poluostrvo Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom zaustavljen je rano u četvrtak, 14. septembra, dok je stižu izvještaji o novim eksplozijama na tom poluostrvu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo još jedan ukrajinski napad dronom, dan pošto su dva ruska vojna plovila u luci na poluostrvu ozbiljno oštećena u sličnom udaru.

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je 11 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Krima rano u srijedu, navelo je rusko Ministarstvo odbrane, kako prenosi državna novinska agencija RIA.

Na društvenim mrežama objavljeni su video snimci i fotografije eksplozija za koje se navodi da su se dogodile u Jevpatoriji i oko tog mjesta na zapadu Krima.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe tvrdi da je osujetilo napad pet ukrajinskih podvodnih dronova na "patrolni brod Sergej Kotov" u Crnom moru.

Prethodno su ruska vojska i novinske agencije javile da su ruske protivvazdušne jedinice oborile, kako navode, ukrajinske bespilotne letjelice iznad regiona Brjanska i Belgoroda na jugu Rusije koji se graniče s Ukrajinom. Nema prijavljenih žrtava ili štete.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: