Sandale na berzi – priča o uspjehu Birkenštoka

Njemačka porodična firma Birkenštok čuvena je prije svega po anatomskim sandalama. Iako teže praktičnom, a ne lijepom – postali su kult i među ljudima iz džet-seta. Sada izlaze na američku berzu.

5274 pregleda 0 komentar(a)
Čuvene Birkenštok sandale, Foto: Shutterstock
Čuvene Birkenštok sandale, Foto: Shutterstock

Nakon 250 godina kao porodična firma, Birkenštok otvara novo poglavlje: proizvođač sandala iz malenog Linca na Rajni na zapadu Njemačke izlazi na njujoršku berzu.

Kompanija je u utorak (12.9.) predala prospekt američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti. Obim plasmana akcija za sada još uvijek nije poznat.

Birkenštok – to su prvenstveno sandale, papuče, klompe, mada sada ima i cipela, ali i kreveta i madraca.

Kompanija je proširila paletu proizvoda posljednjih godina, ali je ostala prepoznatljiva po zdravim sandalama. „Birkenštok je postao pravi kultni brend, posebno u SAD“, kaže Hendrik Leber, upravnik fonda Acatis asset managera.

I praktično i originalno

Tajna uspjeha Birkenštoka leži u dosljednom fokusiranju na zdravlje i održivost, dok modni aspekti ostaju u drugom planu. A tu je i istorija.

Korijen kompanije seže u 1774. godinu. Obućar Johan Adam Birkenštok osnovao je malu firmu u Frankfurtu na Majni. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, kompanija se preselila u Bad Honef na Rajni. Današnje zvanično sjedište u Lincu nalazi se samo nekoliko kilometara uzvodno.

Prve anatomski oblikovane sandale su se pojavile 1963. godine. U početku su ih najviše koristili ljekari u bolnicama zbog njihovog ergonomskog dizajna.

Kasnije su ih otkrili i pobornici ekološkog pokreta i hipici, koji su ih nosili kroz svoj šareni svijet. Vremenom se ponuda proširila: Birkenštok je počeo da proizvodi i drugu obuću, čarape, kaiševe, torbe i prirodnu kozmetiku – a nedavno i krevete.

Danas, ljepota nije ono što odlikuje proizvode kompanije, već njihove praktične prednosti. „Birkenštok se uvijek zalagao za dva aspekta: praktičan dizajn i funkcionalnost. I za kvalitet koji nije nužno bio lijep. A funkcionalnost ovih proizvoda, bez obzira na izgled, sada se smatra autentičnom“, kaže Fernando Fastoso, profesor marketinga na Univerzitetu Pforchajm.

Među posebno vrijednim papučama Birkenštoka bile su i one koje je nosio osnivač Epla Stiv Džobs. Možda nisu bile posebno atraktivne, ali su na aukciji prodate za blizu tri hiljade dolara. Danas, ove papuče nose i milioneri kao što su supermodeli Hajdi Klum ili Kejt Mos.

„To su ljudi koji su mogli da priušte sve svjetske brendove. Ali Birkenštok je neobičan“, kaže profesor Fastoso.

Birkenštok je evoluirao od hipi artikla koji je često izazivao podsmijeh do kultnog brenda koji danas u Njemačkoj nosi i staro i mlado, i u izlazak i na plažu.

Ali, potencijal su namirisali i velikani iz svijeta mode. Prije dvije godine, francuska grupa LVMH, koja posjeduje luksuzne brendove kao što su Luj Viton i Kristijan Dior, ušla je u Birkenštok. Procijenjena vrednost njemačke porodične firme tada je iznosila oko četiri milijarde eura.

Samo Made in Germany

Još jedan faktor u uspjehu kompanije nije baš pohvalan – firma nikad nije voljela da izlazi u susret zaposlenima.

Patrijarh kompanije Karl Birkenštok i njegova tri sina dugo su se suprotstavljali formiranju radničkih savjeta – čak su išli na sud zbog toga.

Do 2012. godine, kompanija je ženama plaćala jedan euro manje po satu u odnosu na muške kolege za isti posao. Ova nepravda je konačno ispravljena 2013. godine – nakon presude suda za radno pravo i restrukturiranja kompanije.

Od tada, Oliver Rajhert i Markus Bensberg upravljaju poslovanjem kompanije kao predstavnici dva sina osnivača kompanije, Kristijana i Aleksa Birkenštoka.

Od sredine 2021. godine, Oliver Rajhert je jedini direktor kompanije – prvi put u gotovo 250-godišnjoj istoriji Birkenštok, firmu vodi menadžer koji nije član porodice. Ovo je pomoglo, a ne škodilo kompaniji, kako su eksperti ocijenili.

Stručnjaci procijenjuju da će vrijednost kompanije u skoroj budućnosti dostići najmanje osam milijardi eura. Da li će izlazak na američku berzu značiti kraj Birkenštoka kao porodične kompanije? Vjerovatno ne, iako će se neki vlasnički odnosi verovatno promijeniti.

U svakom slučaju, kompanija ističe da će proizvodnja i dalje biti potpuno u Njemačkoj, a ne, na primjer, u Aziji. To je logično, jer oznaka „Made in Germany“ takođe čini dio priče o uspjehu Birkenštoka.

Bonus video: