Minhen spreman za Oktoberfest

Oktoberfest je prošle godine privukao oko 5,7 miliona ljudi, što je ipak manje nego 2019. kada ih je bilo više od šest miliona

3491 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kosta Bošković
Foto: Kosta Bošković

Vremenska prognoza je dobra, a pandemija je još samo sjećanje koje blijedi. Odrojavanje je počelo - u ovu subotu će na Oktoberfestu u Minhenu otvoriti prvo bure piva.

"Nadamo se ljepšem vremenu nego prošle godine", izjavio je minhenski gradonačelnik Diter Rajter obilazeći "livade", veliki otvoreni prostor Terezijinih poljana na kojem se festival tradicionalno održava.

Oktoberfest je prošle godine privukao oko 5,7 miliona ljudi, što je ipak manje nego 2019. kada ih je bilo više od šest miliona.

U naredne dvije pandemijske godine festivala nije bilo.

Menadžer Oktoberfesta Klemens Baumgertner nada se uspješnoj godini, iako se ne ciljaju nikakvi rekordi. Festival će sada trajati 18 dana, dva dana duže nego inače i protegnuće se do 3. oktobra, Dana njemačkog jedinstva.

Zvanični početak najavljen je za podne 16. septembra, kada će gradonačelnik Rajter uz tradicionalni uzvik "Ocapf is" otvoriti prvo bure piva, a zatim i dati prvu kriglu bavarskom premijeru Markusu Zederu.

Političke konotacije uglavnom su nebitne brojnim stranim gostima.

Naime, gradonačelnik Minhena već je decenijama iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), dok je mjesto bavarskog premijera takođe decenijama "rezervisano" za nekog iz demohrišćanske CSU.

Ipak, u vrijeme Oktoberfesta politika ostaje po strani, iako Bavarsku već 8. oktobra očekuju pokrajinski izbori.

"Oktoberfest nije politička arena", naglasio je Baumgertner.

I Rajter kaže da se svi zvanični događaji na Oktoberfestu drže tog pravila, iako ne isključuje da je za stolom uz kriglu piva i politika tema razgovora.

Bonus video: