„Rat je dobar za posao”

U Londonu održan sajam naoružanja u trenutku kada je zbog rata u Ukrajini i tenzija oko Tajvana i Sjeverne Koreje ukupna globalna potrošnja na odbranu dostigla rekordnih 2 240 milijardi dolara

17799 pregleda 17 komentar(a)
Model novog borbenog aviona izložen na sajmu u Londonu, Foto: Rojters
Model novog borbenog aviona izložen na sajmu u Londonu, Foto: Rojters

Dok su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un prošle nedjelje, prema mišljenju analitičara, pregovarali o razmjeni oružja, predstavnici vodećih zapadnih kompanija okupili su se u Londonu kako bi prisustvovali najvećem sajmu naoružanja.

Od posljednjeg održavanja Međunarodnog sajma odbrambene i bezbjednosne opreme u septembru 2021, ruska invazija na Ukrajinu i rast tenzija u Tajvanu i Sjevernoj Koreji drastično su uticali na povećanje proizvodnje oružja širom svijeta, ističe Rojters.

Prema podacima Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu, evropska potrošnja na odbranu samo u 2022. godini porasla je za 13 odsto, čime je ukupna globalna potrošnja dostigla rekordnih 2 240 milijardi dolara.

U izvještaju konsultantske kompanije “Mekinsi” navodi se da je u Rusiji tokom prve godine nakon invazije na Ukrajinu zabilježen pad izvoza oružja od 21 odsto, što je otvorilo prilike za prodaju zapadnog naoružanja u zemljama u razvoju.

Generalno, očekuje se rast vojne potrošnje na globalnom nivou u prosjeku od četiri odsto do 2028, što je najviše podstaknuto odlukom Japana da godišnji vojni budžet poveća za rekordnih 14 odsto.

Sajam naoružanja
foto: REUTERS

“Veoma smo zauzeti”, kazao je za britansku agenciju Majkl Elmor, šef prodaje u kompaniji MTL Advanced, specijalizovane za obradu i izradu blindiranog čelika u fabrici blizu Šefilda.

U roku od nekoliko dana od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, ta kompanija je ukrajinsku vojsku snabdijevala pancirima.

Od tada potražnja je samo rasla, naročito za djelovima oklopnih vozila koja koriste evropske zemlje.

Analitičari ističu da je potreba za oklopnim komponentama jedna od očiglednih lekcija iz borbi u Ukrajini. Ostale lekcije uključuju važnost brze pokretljivosti, minimiziranje elektronskih emisija kako bi se izbjeglo otkrivanje i sve veći značaj velikih količina bespilotnih sistema.

Estonska firma MILREM, lider na tržištu lakih bespilotnih vozila na tlu, navodi da su neki od njihovih uređaja već bili testirani u akciji u Ukrajini za zadatke kao što su čišćenje ruta, nadzor i evakuacija povrijeđenih.

“Ukrajina je veoma zanimljiva kombinacija tehnologija Prvog i Drugog svjetskog rata i veoma moderne tehnologije”, kazao je za Rojters izvršni direktor MILREM-a Kuldar Varsi.

“Prije rata u Ukrajini, to su bili više teorijski koncepti”.

Iz kompanije su kazali da su se suočavali sa teškoćama u obezbjeđivanju finansija u Evropi, zbog čega su se obraćali investitorima iz Bliskog istoka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi finansirali narednu rundu razvoja i širenja - korak koji su odobrili regulatori EU uz strogu odredbu da podaci o radu kompanije u Evropi neće biti dostupni njihovim neevropskim partnerima.

Ukrajina je veoma zanimljiva kombinacija tehnologija Prvog i Drugog svjetskog rata i veoma moderne tehnologije

Rat u Ukrajini i dalje konzumira ogromne količine zapadnih zaliha oružja i municije. Prema riječima eksperata na sajmu, vrijeme čekanja za naručivanje američki “javelin” protivtenkovskih raketa sada je tri godine.

Međutim, kao što je rekao jedan direktor iz odbrambene industrije: “Rat je dobar za posao”.

Britanska kompanija BAE Systems je na sajmu predstavila novu artiljerijsku granatu posebno dizajniranu da bude jeftinija i brža za proizvodnju. Velika Britanija je udvostručila izvoz oružja u 2022. na rekordnih 8,5 milijardi funti, u čemu najveći udio imaju veliki dogovori o kupovini oružja od strane Katara i Saudijske Arabije, a značajne količine su otišle i u Sjedinjene Američke Države i Tursku. Britanski zvaničnici takođe se nadaju da će AUKUS sporazum sa SAD o pružanju nuklearne podmorničke tehnologije Australiji otvoriti vrata za dalje poslove, navodi Rojters.

Južnokorejska tehnološka i odbrambena industrija je, kao alternativa Kini, ušla na evropsko tržište, a najveći dogovor je onaj sa Poljskom iz 2022. vrijedan 13,7 milijardi dolara za snabdijevanje opremom uključujući tenkove, artiljeriju i avione. Izvori iz odbrambene industrije kazali su za Rojters da firme iz Južne Koreje takođe šalju veće količine naoružanja na Tajvan.

Ukrajina, takođe, sklapa svoje vlastite sporazume sa stranim dobavljačima. Ukrajina i Švedska su ovog mjeseca najavile sporazum o zajedničkoj proizvodnji 1000 borbenih vozila pešadije CV-90 za ukrajinsku vojsku. Više firmi, uključujući britanski BAE, njemački “Rheinmetall” i finsku “Patriu”, navodno su pregovarali sa Ukrajinom o izgradnji fabrika tamo.

Bonus video: