Norveška odustala od optužbi za špijunažu protiv stranog studenta

Student iz Malezije uhapšen 8. septembra zbog nezakonitog prisluškivanja korišćenjem različitih tehničkih sredstava. Sud mu je odredio četvoronedjeljni istražni pritvor zbog sumnje da je špijunirao i obavljao obavještajne operacije protiv zemlje članice NATO

2318 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Norveške vlasti danas su odustale od optužbi za špijuniranje protiv neimenovanog 25-godišnjeg stranog studenta iz Malezije i sada ga drže pod sumnjom za "ozbiljan finansijski zločin".

On je uhapšen 8. septembra zbog nezakonitog prisluškivanja korišćenjem različitih tehničkih sredstava. Sud mu je odredio četvoronedjeljni istražni pritvor zbog sumnje da je špijunirao i obavljao obavještajne operacije protiv zemlje članice NATO.

Optužbe protiv njega su se od tad promijenile, nakon što je policija saopštila da je njegova upotreba prislušnih uređaja bila pokušaj za dobijanje informacija radi finansijske dobiti.

Tužiteljka odjeljenja za privredni kriminal norveške policije Marijana Bender rekla je da je koristio uređaje za praćenje mobilnih telefona, ili IMSI-hvatače, u pokušaju da izvrši "prevare" u glavnom gradu zemlje Oslu i u drugom najvećem gradu u Norveškoj, Bergenu.

IMSI hvatači presreću signale na telefonima da bi špijunirali pozive i poruke.

Benderova je rekla da je slučaj "velik i obiman i vjerovatno uključuje organizovani kriminal".

Kako se navodi, uhvaćen je u ilegalnom nadzoru signala u iznajmljenom automobilu u blizini kancelarije norveškog premijera i ministarstva odbrane. Tužilaštvo je saopštilo da su prvobitne pretpostavke bile da je radio u ime druge strane zemlje.

Osumnjičeni je student, ali ne studira u Norveškoj i živi u njoj relativno kratko, saopštile su vlasti.

Bonus video: