Papa: Neke zemlje igraju igre s Ukrajinom, osigurale oružje, pa se povlače

"Čini mi se da interesi u ovom ratu nisu samo oni koji se odnose na ukrajinsko-ruski problem, već na prodaju oružja, trgovinu oružjem", rekao je papa

11493 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo juče je sugerisao da neke zemlje "igraju igre" s Ukrajinom tako što su joj prvo osigurale oružje, a onda počele razmatrati povlačenje iz svojih obaveza.

Papa je svoje komentare dao u avionu na povratku s putovanja u francuski lučki grad Marsej, dok je na sastanke s vođama, u Kijev, Moskvu, Vašington i Peking, poslao svog izaslanika Matea Zupija, prenosi Hina.

Novinari su ga pitali je li frustriran što njegova nastojanja da uspostavi mir nisu uspjela, na šta je odgovorio da osjeća "neku frustraciju", a zatim je počeo nasumično pričati o industriji oružja i ratu.

"Čini mi se da interesi u ovom ratu nisu samo oni koji se odnose na ukrajinsko-ruski problem, već na prodaju oružja, trgovinu oružjem", rekao je.

"Ne treba se igrati mučeništvom ovog naroda. Moramo im pomoći u rješavanju problema. Sada vidim da se neke zemlje povlače i ne žele dati Ukrajini oružje. Počinje proces u kojem će mučenici biti Ukrajinci i to je poprilično ružna stvar", rekao je.

Portparol: Papa nije rekao treba li slati oružje Ukrajini

Upitan za pojašnjenje, vatikanski portparol Mateo Bruni rekao je da papa ne zauzima stav o tome treba li zemlje da nastave slati oružje Ukrajini ili ne.

"Bilo je to promišljanje o posljedicama industrije oružja. Papa je kroz paradoks govorio da oni koji trguju oružjem nikada ne snose posljedice svojih izbora, već ih ostavljaju na naplatu ljudima poput Ukrajinaca, koji bivaju mučeni", rekao je Bruni.

Brojne zemlje, uključujući SAD, suočavaju se s unutrašnjim političkim pritiskom da zaustave ili ograniče potrošnju oružja poslatog Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je u četvrtak na američke poslanike za nastavak podrške usljed sumnji nekih republikanaca oko toga treba li Kongres odobriti veću pomoć.

Papa Franjo je generalno osudio međunarodnu trgovinu oružjem, ali je prošle godine rekao da je moralno legitimno da nacije isporučuju oružje Ukrajini kako bi pomogle zemlji da se odbrani od ruske agresije.

Bonus video: