Zeman poziva EU na započne deportacije izbjeglica

Zeman izrazio nadu da će se EU konačno prikloniti onome što tvrdi Višegradska grupa - da izbjegličke kvote sigurno nisu rješenje migracijske krize i kazao da vidi pomak ka tom stavu u Austriji ali da će ga sigurno odbiti Grčka i Italija koje su na udaru migracijskog talasa.
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.08.2017. 07:54h

Predsjednik Češke Miloš Zeman pozvao je Evropsku uniju da započne deportacije izbjeglica sa Bliskog istoka i Afrike jer je najnoviji teroristički napad u Barseloni pokazao, kako je rekao, da je to jedini način da se Evropa izbori sa islamskim terorizmom.

"Poslednji događaji u Barseloni pokazali su po deseti put da su deportacije jedini put kako da se ratosiljamo islamskog terorizma", kazao je sinoć Zeman u svom redovnom intervjuu privatnoj češkoj televiziji TV Barandov.

On je izrazio nadu da će se EU konačno prikloniti onome što tvrdi Višegradska grupa - da izbjegličke kvote sigurno nisu rješenje migracijske krize i kazao da vidi pomak ka tom stavu u Austriji ali da će ga sigurno odbiti Grčka i Italija koje su na udaru migracijskog talasa.

"Italiji i Grčkoj treba pomoći, ali na njihovoj teritoriji i ne tako da one dalje puštaju migrante preko svojih granica", kazao je Zeman.

Češki predsjednik ponovo je kritikovao EU za to što nisu u stanju da izađu na kraj sa izbjegličkom krizom ali je naglasio da to ništa ne mijenja njegovu vjeru u osnovnu ideju EU.

"EU sasvim sigurno slabi i propada. Mi koji volimo osnovnu ideju EU, a zbog toga sam u predsjedničkom zamku podigao njenu zastavu, nekada tiho a nekada glasno patimo", rekao je Zeman a krivci za takvo stanje su po njegovim riječima sadašnji čelnici EU.

Zeman je takođe, kao u većini razgovora, medijima ponovio zahtjev da se ukinu sankcije EU Rusiji a sinoć je taj zahtjev naveo kao rješenje problema visokih marži u češkim prodavnicama.

"Tragedija su marže naših trgovinskih mreža. Dao sam da mi naprave jednu lijepu tablicu i imam poređenje kakve su bile marže prije 15 godina i danas. Da ne dužim, marža kod kifle je bila 13 odsto a danas je 67 odsto. Nastojmo da se ukinu sankcije protiv Rusije i ruske sankcije protiv nas, nastojmo da se probijemo na kinesko tržište i nastojmo da ukinemo apsolutno besmislene dotacije iz EU za to da se ne proizvodi", kazao je Zeman u nedjeljnom intervjuu TV Barandov.

Bonus video: