EK spriječila Buking da preuzme Etraveli

"EK je navela da je prethodno upozorila kompaniju Buking da je zabrinuta zvog najavljenog preuzimanja, ali da američka firma nije uspjela da je razuvjeri", navodi se u saopštenju EK

9668 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) je spriječila vodeću američku onlajn turističku agenciju Booking da preuzme švedsku agenciju za rezervacije letova Etraveli za 1,63 milijarde eura, pošto smatra da bi Buking time ojačao svoju dominatnu poziciju na evropskom tržištu.

"EK je navela da je prethodno upozorila kompaniju Buking da je zabrinuta zvog najavljenog preuzimanja, ali da američka firma nije uspjela da je razuvjeri", navodi se u saopštenju EK, prenosi Tanjug.

Nakon sprovedene istrage, EK je zaključila da bi preuzimanje dovelo do većih troškova za hotele, a možda bi se negativno odrazilo i na izdatke potrošača.

"Zabrane su rijetke, ovo je prvo spajanje kompanija koje je blokirano ove godine", naveo je evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnder.

Prema podacima Evropske komisije, onlajn turističke agencije godišnje obrađuju transakcije vrijedne više od 100 milijardi eura.

Bonus video: