Iz kućnog pritvora pušten bivši europarlamentarac osumnjičen u aferi 'Katargejt'

Panceri, kao navodni organizator korupcijskog skandala oko "kupovine uticaja", odlučio je otkriti informacije o tom slučaju u zamjenu za lakšu kaznu, saopštili su belgijski tužioci 17. januara

2874 pregleda 0 komentar(a)
Panzeri, Foto: Printscreen YouTube
Panzeri, Foto: Printscreen YouTube

Bivši član Evropskog parlamenta Pjer Antonio Panzeri, osumnjičen da je bio vođa mreže u korupcijskom skandalu u Evropskoj uniji (EU), pušten je iz kućnog pritvora, potvrdilo je belgijsko državno tužilaštvo za DPA u petak, 29. septembra.

Zabranjeno mu je kontaktirati ostale osumnjičene i mora ostati u Belgiji, rekao je portparol tužilaštva.

Hapšenja bivših i sadašnjih članova i poslanika Evropskog parlamenta u decembru prošle godine, u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima, osvijetlila su jedan od najvećih korupcijskih skandala u srcu Evropske unije (EU).

Četvoro osumnjičenih terete se za primanje mita od Katara i Maroka, u zamjenu za uticaj na odluke Evropskog parlamenta, a tužioci ih terete za korupciju, pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Panceri, kao navodni organizator korupcijskog skandala oko "kupovine uticaja", odlučio je otkriti informacije o tom slučaju u zamjenu za lakšu kaznu, saopštili su belgijski tužioci 17. januara.

Osumnjičena u ovom slučaju je bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili koja je u maju puštena iz kućnog pritvora.

Skandal je izbio početkom decembra prošle godine kada je policija provela više od 20 racija, uglavnom u Belgiji, ali i u Italiji.

Bonus video: