Rumunija izvjestila o mogućoj povredi vazdušnog prostora kod granice sa Ukrajinom

"Nakon otkrića grupe dronova koji su se uputili ka ukrajinskoj teritoriji nedaleko od rumunske granice, mještani u opštinama Tulčea i Galac su upozoreni"

3809 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rumunija, članica NATO saveza, izvjestila je u subotu, 30. septembra, o mogućoj povredi svog vazdušnog prostora tokom ruskih noćnih napada dronovima na infrastrukturu u susjednoj Ukrajini.

Otkad je napustila sporazum koji omogućuje bezbjedno slanje žitarica preko Crnog mora, Moskva je pojačala udare na južne ukrajinske regione oko Odese i Mikolajiva, u kojima se nalazi ključna infrastruktura za izvoz žita.

"Nakon otkrića grupe dronova koji su se uputili ka ukrajinskoj teritoriji nedaleko od rumunske granice, mještani u opštinama Tulčea i Galac su upozoreni", saopšteno je iz rumunskog ministarstva odbrane.

"Radarski sistem osmatranja... izvjestio je o mogućem neovlašćenom ulasku u nacionalni vazdušni prostor, a signal je detektovao smjer ka opštini Galac", dodaje se.

Ministarstvo je navelo da, bar do sad, nikakvi predmeti nisu pali na rumunsku teritoriju, ali da će se istraga nastaviti u subotu.

Oko ponoći, mještani Galaca i Tulčee, koji preko Dunava gledaju na luku Reni u južnoj Ukrajini, primili su obavještenje koji ih poziva da se sklone.

Mjere za uzbunu su uklonjene oko dva sata kasnije.

Ranije tokom septembra, rumunski vojnici su podigli skloništa od vazdušnih napada da bi zaštitili mještane u istočnom rumunskom selu Plauru, nakon što su dijelovi dronova pronađeni u oblasti.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, NATO je zabrinut da se sukob ne prelije na njegovu teritoriju.

Bonus video: