Austrija: Započeti radovi na pretvaranju kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u policijsku stanicu

Očekuje se da će se policija u zgradu useliti početkom 2026. godine

1981 pregleda 2 komentar(a)
Kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler, Foto: Printscreen YouTube
Kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler, Foto: Printscreen YouTube

Danas su počeli radovi na pretvaranju kuće u Austriji u kojoj je rođen Adolf Hitler u policijsku stanicu, projekat koji treba da je učini neatraktivnom kao mjesto hodočašća za neonaciste.

Odluka o sudbini zgrade u Braunau, gradu na granici Austrije sa Njemačkom, donijeta je krajem 2019. godine. Planovi predviđaju policijsku stanicu, okružni policijski štab i filijalu akademije bezbjednosti gdje će policajci pohađati obuku o ljudskim pravima.

Očekuje se da će se policija u zgradu useliti početkom 2026. godine.

Dugogodišnji spor o vlasništvu zgrade je konačno riješen 2017. godine kada je najviši austrijski sud presudio da Vlada ima pravo da koristi zgradu nakon što je njen vlasnik odbio da je proda. Odbačen je predlog da bi se ona mogla srušiti.

Zgrada je iznajmljivana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova od 1972. godine da bi se spriječila njena zloupotreba i davano je u zakup raznim dobrotvornim organizacijama. Ostala je prazna nakon što se centar za brigu o odraslima sa invaliditetom iselio 2011. godine.

Odlučeno je da će ispred kuće ostati spomen-kamen sa natpisom "Za slobodu i demokratiju. Nikad više fašizam. Milioni mrtvih nas podsjećaju".

Austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije, kao čuvara građanskih sloboda, najbolji način za upotrebu zgrade.

Bonus video: