BLOG Bijela kuća: Pomoć SAD Ukrajini još nekoliko mjeseci ako se ne usvoje nova sredstva

Rat u Ukrajini 587. dan

37656 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Kirbi, Foto: Reuters
Kirbi, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2023. 21:10h
Završeno
21:10h

SAD će moći da nastave da pružaju pomoć Ukrajini "samo još nekoliko mjeseci" ako Kongres ne usvoji nova sredstva, saopštila je večeras Bijela kuća.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je novinarima da će tačno trajanje pomoći zavisiti od potreba ukrajinske vojske i onoga što se dešava "na bojnom polju", kako se približava zima.

Kirbijeva izjava dolazi nekoliko sati pošto je predsjednik SAD Džozef Bajden imao zajednički telefonski razgovor sa liderima savezničkih zemalja o koordinaciji pomoći Ukrajini.

(BETA)

19:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je otišao na front na istoku, u oblasti lokaliteta Kupijansk i Liman, na meti ofanzive ruskih snaga.

"Danas smo bili u posjeti našim brigadama koje izvršavaju borbene zadatke u jednoj od najkritičnijih zona, Kupijansku i Limanu", napisao je Zelenski na Telegramu postavljajući video snimak na kojem je on sa vojnicima u mjestu koji liči na utvrđeno sklonište.

Zelenski je rekao da je "sa komandantima brigada i borcima razgovarao o operativnoj situaciji na ratištu, aktuelnim pitanjima i potrebama".

Ukrajinsko predsjedništvo saopštilo je da je Zelenski odlikovao vojnike i "pregledao tenkove Leopard 2 i borbena vozila pješadije CV-90", koje je Zapad isporučio Kijevu za ukrajinsku kontraofanzivu i koji su "učestvovali u borbama kod Kupijanska".

Ukrajinske snage od juna vode sporu kontraofanzivu na istoku i jugu.

(BETA)

18:20h

Predsjednik SAD Džozef Bajden imao je danas zajednički telefonski razgovor sa liderima savezničkih zemalja o koordinaciji pomoći Ukrajini.

Američki predsjednik je organizovao konferencijski poziv kako bi "koordinirao dalju pomoć Ukrajini", navodi se u kratkom saopštenju Bijele kuće.

Tom pozivu su učestvovali kanadski premijer Džastin Trudo, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, njemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Odazvali su se i premijer Japana Fumio Kišida, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, poljski predsjednik Andžej Duda, predsjednik Rumunije Klaus Johanis, britanski premijer Riši Sunak i šefica francuske diplomatije Katrin Kolona.

Stoltenberg je na društvenoj mreži X napisao da je to bio "dobar razgovor" i da je obećan nastavak podrške Ukrajini koliko god to bilo potrebno.

(BETA)

15:30h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da su poslije gotovo četiri mjeseca ukrajinske kontraofanzive propali pokušaji Ukrajine da probije rusku odbranu na istočnom i južnom frontu.

"Pokušaji neprijatelja da probije našu odbranu u oblastima Verbove i Robotine u pravcu Zaporožja su propali", rekao je Šojgu.

Verbove i Robotine su sela na jugu Ukrajine gdje se već mjesecima vode jake borbe i i gdje Ukrajina tvrdi da su njene trupe napredovale u zoni prve ruske linje odbrane.

Šojgu je rekao da je ruska vojska je odbila i sve napade u pravcu Soledar-Bahmut na istočnom frontu, a ukrajinske trupe su u sektoru južno odatle tvrdile da su zauzele dva sela.

Šojgu je rekao da su ruske snage uspjele "znatno da oslabe potencijal neprijatelja za borbu i nanijele mu veliku štetu".

Ukrajinska kontraofanziva pokrenuta početkom juna poslije isporuke zapadnih tenkova Kijevu i formiranja brigada obučenih na Zapadu, nailazi mjesecima na snažne ruske odbrambene linije sa minskim poljima, jarkovima i zamkama.

Ukrajinska vojska je zasad uspjela da oslobodi samo nekoliko sela.

Šojgu je obećao da 130.000 građana Rusije koji ove godine idu na obavezni jednogodišnji vojni rok, neće biti poslato u borbe u Ukrajini i ponovio da Moskva ne predviđa mobilizaciju kao u septembru 2022. godine kada je angažovala 335.000 ljudi.

(BETA)

09:45h

Ukrajina je uništila 29 od 31 bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija i jednu krstareću raketu, saopštile su njene vazdušne snage u utorak, prenosi agencija Rojters.

Većinom su gađani regioni Nikolajeva i Dnjepropetrovska

Talasi napada tokom noći trajali su više od tri sata, saopštila je ranije južna komanda ukrajinskih snaga.

Ostaci letjelica koji su padali u gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje izazvali su požar u privatnoj firmi koji je brzo ugašen, rekao je guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak.

Oštećenje proizvodnih objekata u industrijskom preduzeću u gradu Pavlogradu dovelo je do požara koji je takođe ugašen, dodao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nad južnim regionom Nikolajeva uništeno je 16 dronova, rekao je guverner Vitalij Kim.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ove izvještaje.

Bonus video: