Rekordni Oktoberfest: 7,2 miliona posjetilaca

Na minhenskom Oktoberfestu ove godine ostvaren je rekord: 7,2 miliona posjetilaca. I to nije jedini rekord

6303 pregleda 3 komentar(a)
Sa otvaranja Oktoberfesta 2023, Foto: Reuters
Sa otvaranja Oktoberfesta 2023, Foto: Reuters

7,2 miliona posjetilaca – to znači da je Oktoberfest 2023. premašio skoro 40 godina star rekord, saopštila je uprava festivala. Nakon 1984. (7 miliona) i 1985. (7,1 milion), ove godine je Oktoberfest po treći put posjetilo više od sedam miliona ljudi.

Međutim, zbog državnog praznika, Dana ujedinjenja Njemačke koji se obilježava 3. oktobra, Oktoberfest je ove godine trajao 18 dana – dva dana duže nego inače.

Bilans Oktoberfesta

Već na polovini festivala bilo je očigledno da će ovogodišnji Oktoberfest biti uspješan. Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, predstavnici grada, policije, vatrogasne i medicinske službe i direktor Oktoberfesta Klemens Baumgertner, govorili su o ovogodišnjem uspjehu.

Pivo je i ove godine poskupilo – krigla je koštala između 12,60 i 14,90 eura. Ali, to očigledno nije uticalo na posjetioce. Prema riječima direktora Baumgartnera, prodaja hrane i pića porasla je za 15 odsto – a i prodaja bezalkoholnih pića je bila veća nego prošle godine.

Većina gostiju bila je iz Minhena i okoline, ali i iz Francuske, Italije i SAD. Pored ugostitelja, i zabavljači su veoma zadovoljni. Hit među suvenirima ove godine bio je šešir Hendl, odnosno pileći šešir.

Takođe, u birou za izgubljene stvari završile su crvene visoke potpetice, zubna proteza – i mnogo mobilnih telefona i ličnih karata.

Policija: manje krivičnih djela

Prema riječima Andreasa Frankena iz Policijske uprave Minhena, ove godine bilo je nešto manje krivičnih djela. Trećina prestupa bili su prekršaji u vezi s narkoticima, prije svega sa kanabisom, dok se u 40 odsto slučajeva (383) radilo o kokainu.

Krivičnih djela s tjelesnim povredama bilo je slično kao i prethodnih godina, 260 – uključujući i 29 slučajeva tuča s pivskim kriglama. Istovremeno, džeparenja je bilo 40 odsto manje.

Više seksualnih delikata

Takođe je primjetan porast svijesti u vezi sa seksualnim deliktima. Prijava je bilo znatno više nego prethodnih godina. Zabilježena su 73 prekršaja, pretežno seksualnog uznemiravanja kao što je „upskirting“, kada se žene koje nose suknju ili haljinu neovlašćeno fotografišu iz žablje perspektive. U šest slučajeva radilo se o silovanju.

Policija je ove godine zabilježila 23 saobraćajne nesreće uzrokovane alkoholom, što je 15 odsto manje nego prošle godine. Oduzeto je i manje vozačkih dozvola, tačnije 258. Manje je bilo i slučajeva vožnje električnih skutera pod dejstvom alkohola – 219. Pored toga, bilo je 828 nepropisno parkiranih vozila, dok je 25 vlasnika dronova dobilo prijavu zbog upravljanja bespilotnim letjelicama iznad festivalskog kompleksa.

Medicinska služba: broj pacijenata stabilan, manje pijanih mladih ljudi

Medicinska služba ove godine bilježi 7.620 pacijenata – više nego 2019. godine, ali su to uglavnom slične brojke s obzirom na duže trajanje Oktoberfesta 2023. Najčešća dijagnoza bila je trovanje alkoholom, a bilo je i hitnih hirurških slučajeva zbog posjekotina ili kardiovaskularnih problema. Samo jedan odsto povreda uzrokovan je tučom ili sličnim incidentima.

Ohrabrujuće je da je zabilježeno samo 36 slučajeva mladih u stanju teške alkoholisanosti – što je 50 odsto manje nego 2019. godine. I jedan manje prijatan „rekord“: najviši izmjereni nivo alkohola u krvi bio je 3,6 promila!

Rekord se nazirao već na polovini festivala

Već na polovini Oktoberfesta zabilježeno je 3,4 miliona gostiju: više posjetilaca nego prošle godine, prodato je više piva, a meteorološki stručnjaci kažu da je ove godine bio najtopliji Oktoberfest ikada. Sunčani dani su privukli mnogo posjetilaca i vjerovatno doprinijeli rekordnoj prodaji u Minhenu, jer posebno zabavni park i štandovi zavise od lijepog vremena.

Uprava festivala ove godine nije otkrila koliko je kokošaka i volova pojedeno. Na prvoj konferenciji za novinare direktor Oktoberfesta Klemens Baumgertner je rekao: „Više ne brojimo mrtve životinje“.

Oktoberfest je stabilan ekonomski faktor za Minhen i Bavarsku. Samo 2019. godine ekonomska vrijednost festivala iznosila je oko 1,25 milijardi eura. Takođe, posjetioci iz inostranstva su se vratili nakon pandemije. Jedini izuzetak su bili gosti iz Rusije.

Sljedeće godine bez luna parka „Oide Wiesn“

Oktoberfest se tradicionalno završava počasnom paljbom u 12 časova ispod statue Bavarije. Ipak, slavlje se nastavlja sve do ponoći.

Oproštaj posebno teško pada posjetiocima zabavnog parka „Oidn Wiesn“ (stara livada). Naime, taj dio Terezijine livade (Theresienwiese) sljedeće godine će se koristiti za Bavarski poljoprivredni sajam. „Oide Wiesn“ će 2024. godine morati da pauzira.

Bonus video: