Njemci zbog krize manje ulažu u penzijsko osiguranje

Više od polovine (59 odsto) je reklo da želi više da učini da se osigura za starost, ali da to ne mogu da priušte

4759 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemci zbog visoke inflacije manje ulažu u privatno penzijsko osiguranje, pokazali su rezultati nove ankete. Gotovo jedna trećina (32 odsto) od oko 2.000 učesnika rekla je da se od početka ruske agresije na Ukrajinu i skoka cijena manje brine za stare dane.

Isti broj ispitanika naveo je i da manje štedi za starost, pokazala je anketa instituta za ispitivanje javnog mnjenja JuGav za potrebe osiguravajućeg društva Aksa.

Više od polovine (59 odsto) je reklo da želi više da učini da se osigura za starost, ali da to ne mogu da priušte.

Prema anketi, 15 odsto ispitanika je reklo da mjesečno ulažu manje od 100 eura u privatno penzijsko osiguranje. Isti udio izdvaja između 100 i 200 eura. Deset odsto uspijeva da uštedi 200 do 300 eura mjesečno za svoju penziju, a devet odsto više od 400 eura.

Očekivanja od političara u vezi sa penzionim osiguranjem nisu velika. Više od dvije trećine ispitanih (67 odsto) reklo je da su izgubili svako povjerenje u politiku.

U anketi sprovedenoj u septembru, takav su odgovor procentualno najviše dali ispitanici stariji od 55 godina (72 odsto).

Organizacije za zaštitu potrošača već godinama traže sveobuhvatnu reformu sistema privatnog penzionog osiguranja. Ljetos je svoje predloge predstavila i komisija koju je imenovala vlada.

Prema tom predlogu, klijenti uz model osiguranja mogu da biraju i način deponovanja novca, na primjer u investicione ETF fondove kojima se trguje na berzi.

Postojeći oblik državno subvencionisanog privatnog penzionog osiguranja bi ostao pod uslovom da se o nekoj promjeni saglase sve strane.

Bonus video: