Putin: Avionska nesreća u kojoj je poginuo Prigožin izazvana je ručnom bombom

Predsjednik Rusije je sugerisao da je avion dignut u vazduh iznutra, rekavši da ga je šef ruskog istražnog komiteta informisao prije nekoliko dana

22412 pregleda 12 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin sugerisao je da je avionska nesreća u kojoj je u avgustu ubijen šef Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin izazvana ručnim bombama koje su detonirane unutar aviona, a ne raketnim napadom.

Privatni avion Embraer kojim je Prigožin putovao za Sankt Peterburg srušio se sjeverno od Moskve, ubivši svih 10 ljudi u avionu 23. avgusta, uključujući još dvije vodeće ličnosti Vagnera, četiri Prigožinova telohranitelja i tročlanu posadu.

Putin je sugerisao da je avion dignut u vazduh iznutra, rekavši da ga je šef ruskog istražnog komiteta informisao prije nekoliko dana, prenosi Rojters.

"U tijelima poginulih u nesreći pronađeni su fragmenti ručnih bombi", rekao je Putin na sastanku u crnomorskom ljetovalištu Soči.

"Nije bilo spoljašnjeg uticaja na avion – to je već utvrđena činjenica", rekao je Putin.

Putin nije iznio više detalja o tome kako su granata ili više njih mogle da budu detonirane u avionu, ali je rekao da misli da su istražitelji pogriješili što nisu izvršili testove na alkohol i drogu na tijelima onih koji su poginuli u nesreći "s obzirom na to da je kokain u prošlosti pronađen u Vagnerovoj kancelariji u Sankt Peterburgu".

Istražitelji nesreće tek treba da javno izvještavaju o uzroku.

Prigožinova pobuna predstavljala je najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je bivši špijun KGB-a došao na vlast 1999. Zapadne diplomate kažu da je razotkrila pritisak na Rusiju tokom rata u Ukrajini.

Bonus video: