OSUMNJIČENI PRED NACIONALNIM SUDOM

Teroristi priznali: Imam bio "mozak operacije" napada u Španiji

Samo jedan od četvorice osumnjičenih priznao je da je bio dio dvanaestočlane terorističke ćelije
55 pregleda 2 komentar(a)
Španija terorista, Foto: Reuters
Španija terorista, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 00:20h

Dvojica od četvorice osumnjičenih za napade u Kataloniji potvrdila su danas da je imam Abdelbaki Es Sati, hodža džamije u mjestu Ripol koga je u obračunu ubila policija, bio "ideolog" i vođa islamskih terorista koji su počinili krvave atentate u Barseloni i Kambrilsu.

Prema njihovim riječima, imam je odgovoran za prošlonedjeljne napade i planiranje novih. 

Samo jedan od četvorice osumnjičenih priznao je pred Nacionalnim sudom u Madridu da je bio dio dvanaestočlane terorističke ćelije. 

Muhamed Hulija Kemal priznao je da je pripremao napade eksplozivom na spomenike i turističke znamenitosti u Barseloni, kao i da je imam planirao da se digne u vazduh.

Četvorica osumnjičenih za napade, Dris Ukabir, Muhamed Ala, Salh el Karib i Muhamed Huli Kemal, optuženi su za ubistva, djelovanje u terorističkoj organizaciji, izazivanje haosa i rukovanje eksplozivom.

Trojica su uhapšena 17. i 18. avgusta u gradu Ripolu na sjeveru Katalonije. Četvrti je uhapšen u Alkanaru, južno od Barselone, gdje je jedna osoba poginula u eksploziji u kući u kojoj su, kako se kasnije ispostavilo, ekstremisti planirali napade i pravili bombe.

U napadu u istorijskom centru Barselone u četvrtak uveče poginulo je 14 osoba, a povrijeđeno 120 ljudi kada je kombi uletio među pješake u prometnoj ulici La Rambla. Policija je kasnije našla još jednog muškarca izbodenog u kolima koja je vjerovatno koristio napadač.

Policija je sinoć ubila Junesa Abujakuba, za koga tvrdi da je vozio kombi.

Nekoliko sati poslije napada u Barseloni jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad.