Molotovljevi kokteli bačeni na sinagogu u Berlinu, pojačani antisemitski incidenti

Policija je pojačala obezbjeđivanje jevrejskih institucija u Berlinu i širom Njemačke, ali su izraelske zastave ispred gradskih institucija širom Njemačke paljene i cijepane. Na vratima i zidovima nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji nacrtane su Davidove zvijezde

4135 pregleda 5 komentar(a)
Policija na licu mjesta, Foto: Reuters
Policija na licu mjesta, Foto: Reuters

Sinagoga u Berlinu napadnuta je molotovljevim koktelima u jutarnjim satima 18. oktobra, saopštila je berlinska policija.

Takođe je navela da je nekoliko policajaca povrijeđeno tokom noći u neredima imigranata muslimana u četvrtima Nojkeln, Krojcberg i kod Brandenburške kapije.

Zajednica Kahal Adas Jisroel saopštila je da su na njen vjerski objekat u kvartu Mite sa ulice bačene dvije zapaljene flaše. U kompleksu zgrada u tom naselju u centru Berlina su sinagoga, obdanište i društveni centar.

AP prenosi da su antisemitski incidenti u glavnom gradu Njemačke pojačani nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Policija je pojačala obezbjeđivanje jevrejskih institucija u Berlinu i širom Njemačke, ali su izraelske zastave ispred gradskih institucija širom Njemačke paljene i cijepane. Na vratima i zidovima nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji nacrtane su Davidove zvijezde.

Naime, 7. oktobra je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael pri čemu su ubili najmanje 1.400 osoba. Izrael je uzvratio masovnim granatiranjem okupiranog Pojasa Gaze u kome je do sada ubijeno najmanje 3.500 osoba.

Bonus video: