Erdogan potpisao zahtjev za članstvo Švedske u NATO i uputio ga turskom parlamentu

Uz Mađarsku, Turska je posljednja od 31 zemlje članice NATO koja nije ratifikovala članstvo Švedske

13379 pregleda 25 reakcija 7 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zvanično je danas podneo zahtev Švedske za članstvo u NATO turskom parlamentu, posle 17 meseci blokade, saopštilo je tursko predsedništvo.

"Protokol za pristupanje Švedske NATO-u potpisao je 23. oktobra 2023. predsjednik Redžep Tajip Erdogan i uputio ga parlamentu Turske", navodi se u poruci Predsjedništva objavljenoj na društvenoj mreži Eks (X).

Erdogan je u julu ukinuo veto na pristupanje Švedske Atlantskom savezu, precizirajući međutim da će ratifikacija zavisiti od turskog parlamenta koji je nastavio sa radom 1. oktobra poslije ljetnje pauze.

Predsjednik Turske, koji je u subotu imao telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, nastavio je da vrši pritisak na Švedsku da preduzme mjere protiv skrnavljenja Kurana i to je pogoršalo odnose između dvije zemlje.

Istovremeno, Ankara kritikuje švedske vlasti zbog njihove navodne popustljivosti prema kurdskim aktivistima koji su se sklonili na njihovo tlo i zahtijeva izručenje desetina njih.

Uz Mađarsku, Turska je posljednja od 31 zemlje članice NATO koja nije ratifikovala članstvo Švedske.

Ankara je potvrdila ulazak Finske 30. marta, odvojivši njen slučaj od slučaja Švedske.

Bonus video: