Fico po četvrti put premijer Slovačke: U kampanji obećao prekid vojne podrške Ukrajini, kritikovao sankcije Rusiji

Fico je dao ostavku na mjesto premijera 2018. usred masovnih javnih protesta protiv korupcije nakon što je ubijen slovački istraživački novinar Jan Kucijak

7578 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Fico i Čaputova, Foto: Reuters
Fico i Čaputova, Foto: Reuters

Lider slovačke ljevice Robert Fico imenovan je u srijedu za premijera Slovačke po četvrti put, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao sankcije Rusiji.

Predsjednica Zuzana Čaputova imenovala je Fica i njegov kabinet nakon što je njegova stranka SMER-SSD pobijedila na izborima 30. septembra i formirala koaliciju sa lijevim centrom HLAS-om i nacionalističkim strankama SNS.

Fico je dao ostavku na mjesto premijera 2018. usred masovnih javnih protesta protiv korupcije nakon što je ubijen slovački istraživački novinar Jan Kucijak.

Ovog puta je vodio žestoku kampanju na obećanjima da će prekinuti zvaničnu vojnu pomoć Slovačke Ukrajini, voditi nezavisnu spoljnu politiku od partnera u Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i postati oštriji u zadržavanju migranata koji žele da dođu u zapadnu Evropu.

I Ukrajina i migracije mogu biti među temama na samitu EU u 26. i 27. oktobra, na kojem će Fico prisustvovati.

Fico se takođe izjasnio kao protivnik političkog liberalizma, nevladinih organizacija i prava transrodnih osoba.

On je pohvalio lidera susjedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.

Sa druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema namjeru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz EU ili NATO saveza koji predvode SAD.

Bonus video: