Utvrđen identitet vozača kombija: Traže ga po Evropi, nađena i 15. žrtva

Ministar unutrašnjih poslova u regionalnoj katalonskoj vladi Hoakim Forn je za radio Katalonija kazao da sve ukazuje da je Abujakub bio za volanom
0 komentar(a)
Junes Abujakub, Foto: Reuters
Junes Abujakub, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2017. 11:52h

Broj poginulih u napadima u Barseloni i Kambrilsu je porastao na 15, saopštile su danas katalonske vlasti.

Nova žrtva je čovjek koji je nađen izboden u automobilu za koji se vjeruje da je jedan od napadača oteo kako bi pobjegao nakon napada.

Istražitelji vjeruju da je Junes Abujakub, 22-godišnji Marokanac, bio vozač kombija koji je ubio 13 ljudi u Barseloni.

Abujakub je jedini od 12 osumnjičenih koji je i dalje u bjekstvu.

Ministar unutrašnjih poslova u regionalnoj katalonskoj vladi Hoakim Forn je za radio Katalonija kazao da sve ukazuje da je Abujakub bio za volanom.

"To je jedna od istražnih linija, i to glavna. Sve ukazuje na to. Danas ćemo kasnije pokazati dokaze i objasniti kako smo došli do zaključka".

Forn je naveo da su i u toku noći vršene racije u gradu Ripol gdje je živio dio osumnjičenih.

Za sada se malo zna o sudbini Abujakuba. Nekoliko sati posle napada u Barseloni, jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.

Policija je ubila svih pet napadača.

Odgovornost za oba napada je preuzela Islamska država a policija je kasnije otkrila mrežu džihadista od 12 osoba, koji su pripremali druge napade u Barseloni.

U jednoj kući u Alkanaru oko 200 kilometara jugozapadno od Barselone pronađene su plinske boce i druge eksplozivne naprave. Dio kuće je nemarom jednog od njih eksplodirao prije napada u Barseloni i policija pretpostavlja da su džihadisti bili u panici i odlučili na brzinu da sprovedu napade u Barseloni i Kambrilsu.

Bonus video: