Pariska policija teško ranila ženu u hidžabu koja je vikala "Svi ćete umrijeti"

Putnici su prijavili da ona "iznosi agresivne, džihadističke komentare", rekao je portparol vlade

10867 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pariska policija je pogodila iz vatrenog oružja i teško ranila ženu koja je nosila hidžab, ponašala se prijeteće i uzvikivala "Alahu ekber" i "Svi ćete umrijeti" u metro stanici jutros, rekao je šef pariske policije Loran Nunjes.

U Francuskoj je na snazi najviši nivo pripravnosti nakon ubistva jednog nastavnika 13. oktobra u, kako se vjeruje, islamističkom napadu, koji su zvaničnici doveli u vezu sa, kako su to nazvali, "džihadističkom atmosferom" povezanom sa ratom Izrael-Gaza.

Žena je ranjena na stanici Nacionalna biblioteka. Putnici su prijavili da ona "iznosi agresivne, džihadističke komentare", rekao je ranije portparol vlade Olivije Veran, kako prenosi Rojters.

Kada je policija stigla, „povukli su ženu u stranu i prvo je zamolili da se smiri, ali i da pokaže ruke kako bi pokazala da ne predstavljaju posebnu opasnost“, dodao je on. „Ono što se tada dogodilo je da policajci nisu imali izbora osim da otvore vatru na tu ženu s obzirom na opasnost situacije".

Vatrogasna služba, koja je pružila pomoć ženi, saopštila je da je ona pogođena u stomak. Prebačena je u obližnju bolnicu.

Šef policije Nunjes rekao je da identitet žene tek treba da bude potvrđen, ali da bi to mogla da bude ista osoba koja je 2021. prijetila gradskim patrolama antiterorističke operacije Sentinel i koja je smještena na psihijatrijsko odjeljenje zbog problema sa mentalnim zdravljem.

Stanica metroa evakuisana je nakon incidenta, saopštila je policija.

Pokrenute su dvije istrage, jedna protiv žene, a druga za upotrebu oružja od strane policije, rekao je portparol vlade.

Bonus video: