Sjeverozapadna Evropa pod meteo uzbunom zbog očekivanja jake oluje

Talasi od osam do deset metara se očekuju na francuskoj atlantskoj obali, upozorili su lokalni zvaničnici

6178 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Velika oluja sa jakom kišom i snažnim vetrovima očekuje se da udari noćas sjeverozapadni dio Evrope prelazeći preko Velike Britanije, Belgije, Holandije i Francuske.

Ta snažna oluja nazvana Kiran mogla bi na mjestima da donese rafale vjetra do 170 kilometra na čas uz jake kiše, kao i talase od deset metara.

Upozorenja se posebno odnose na veliki dio sjeverozapadne Francuske, belgijsku obalu kao i jugoistočni vrh Engleske i Velsa u Velikoj Britaniji.

Od danas u ponoć do sjutra prije podne tri priobalna francuska departmana u Bretanji i Normandiji su pod crvenim meteo alarmom, što je maksimalni nivo uzbune, saopštila je francuska meteorološka služba Meteo-Frans.

Dva departmana u Bretanji takođe su stavljena u narandžasti meteo alarm za poplavne kiše i plimne talase.

Oluja Kiran treba da udari vrh poluostrva Bretanje sa naletima vjetra od 130 do 150 kilometra na sat na obali, rekao je juče Fransoa Guran iz Meteo Frans.

U drugom dijelu noći će biti druga faza oluje, najsnažnija, najviše u Bretanji i Normandiji, rekao je on i dodao da bi udari vjetra tada mogli da dostignu 170 kilometara na čas na najizloženijim dijelovima.

Ukupno 17 francuskih departmana takođe na jugozapadu i sjeverno od Pariza stavljeni su pod narandžasto upozorenje za plimne talase, vjetar ili kišu koja može da izazove poplave.

Talasi od osam do deset metara se očekuju na francuskoj atlantskoj obali, upozorili su lokalni zvaničnici.

Francuska željeznička kompanija SNCF je najavila da prekida saobraćanje regionalnih vozova i više linija brzih vozova TGV.

Dva aerodroma u Bretanji zatvorena su danas popodne dok će u tom dijelu Francuske biti zabranjeno kretanje kamiona sjutra zbog očekivanih jakih udara vjetra.

U Velikoj Britaniji narandžasta upozorenja za jak vjetar upućena su posebno za jug zemlje, jugozapadni vrh Engleske, Vels kao i ostatak obale Lamanša.

Upozorenja su na snazi od ponoći danas do sjutra uveče, a očekuju se vjetrovi jačine od 100 do 134 kilometara na čas.

Takođe se očekuju jake padavine tokom dva dana na sjeveroistoku Engleske, do Škotske, u istočnom dijelu Sjeverne Irske, koja je već ranije bila zahvaćena poplavama.

Britanska meteorološka služba Met Ofis predviđa da će pasti do 80 milimetara kiše, i da ima rizika od poplava.

Oko 12.000 vreća pijeska raspoređeno je na istoku Sjeverne Irske zbog polava, zbog kojih je već prekinuta jedna željeznička linija, a upućeno je 800 poziva za pomoć.

Englesko ostrvo Džerzi je pod crvenom meteo uzbunom, pošto se očekuju veliki talasi koji mogu da izazovu poplave i visoke talase sjutra prije podne.

Velika Britanija je već prije desetak dana bila pogođena olujom Babet u kojoj je pet ljudi izgubilo život zbog velikih poplava koje su zahvatile hiljade kuća.

U Belgiji je meteorološka služba izdala narandžasto upozorenje za flamansku obalu i žuto za ostatak zemlje, zbog intenzivnih vetrova koji se očekuju sjutra, a koji mogu da dostignu jačinu do 110 kilometara na čas.

Više Gradova Antverp, Brisel, Lijež objavili su da iz predostrožnosti zatvaraju zelene površine od danas popodne kao i cio dan sjutra zbog najavljenih jakih udara vjetra.

Očekuju se jaki poremećaji u belgijskoj željezničkoj mreži gdje će vozovi saobraćati usporenom brzinom sjutra, a biće u prekidu veze sa flamanskom obalom, objavio je naconalni operater željeznice.

U Holandiji meteorološka služba je ograničila nivo uzbune na žutu za sjutrašnji dan.

Holandski automobilski savez savjetovao je građanima da rade od kuće da izbjegnu saobraćajna zakrčenja, a neke škole će biti zatvorene.

Bonus video: