Rusija izvela vazdušne udare na Ukrajinu; ISV: Situacija blizu Avdijivke je mikrokosmos šireg neuspjeha...

Prema podacima Generalštaba, ukrajinska vojska je odbila napade ruskih snaga u oblastima oko Kupjanska, Bahmuta, Marinska i Šahtjorska

6063 pregleda 4 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u regionu Harkova, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u regionu Harkova, Foto: Reuters

Rusija je tokom noći izvela desetine vazdušnih udara na Ukrajinu usred znakova da se njene snage pregrupišu kod Avdijivke s ciljem da obnovi napade na područje kod tog grada na istoku Ukrajine, javio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je u svom dnevnom izvještaju 2. novembra naveo da su u prethodna 24 sata raketni, vazdušni i artiljerijski napadi Rusije bili usmjereni na položaje ukrajinskih trupa, kao i na "naseljena mjesta".

Prema podacima Generalštaba, ukrajinska vojska je odbila napade ruskih snaga u oblastima oko Kupjanska, Bahmuta, Marinska i Šahtjorska.

Američki Institut za proučavanje rata (ISV) navodi da se Moskva "vejrovatno" priprema za još jedan talas kopnenih napada na ukrajinske položaje u oblasti Avdijivke.

ISV je naveo da satelitski snimci pokazuju da je Rusija izgubila desetine vozila ranije ovog mjeseca u napadima na tu oblast, što, kako se navodi, pokazuje da nije uspjela da nauči lekcije iz prethodnih "neuspješnih ofanziva" u Ukrajini.

"Trenutna situacija u blizini Avdijivke je mikrokosmos šireg neuspjeha ruskog Generalštaba da usvoji i prenese lekcije koje su ruske snage naučile tokom prethodnih neuspješnih ofanzivnih napora u Ukrajini", navodi ISV.

Britanska vojna obavještajna služba je 28. oktobra navela da je Rusija pretrpjela gotovo najveće gubitke 2023. godine tokom ofanzive na Avdijivku.

ISV je iznio svoje ocjene nakon što je glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnij u članku objavljenom 1. novembra napisao da rat ulazi u novu fazu koja uključuje poziciono ratovanje i borbe iscrpljivanjem.

"Baš kao u Prvom svjetskom ratu dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u pat poziciju", napisao je Zalužnij u časopisu Ekonomist.

On je ocijenio da bi bio potreban ogroman tehnološki iskorak da bi se izašlo iz pat pozicije i da vjerovatno neće biti takvog prodora.

"Prosta činjenica je da mi vidimo sve što neprijatelj radi, a oni vide sve što mi radimo", rekao je on. "Da bismo izašli iz ove pat pozicije, potrebno nam je nešto novo."

Bonus video: