Putin opozvao ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih testova

Ugovor iz 1996. zabranjuje sve nuklearne eksplozije, uključujući testiranja nuklearnog oružja uživo, iako nikada nije stupio na snagu jer ga neke ključne zemlje – uključujući SAD i Kinu – nikada nisu ratifikovale

4863 pregleda 3 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u četvrtak zakon o opozivu ruske ratifikacije Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnih testova, navodi se u uredbi objavljenoj na sajtu vlade.

Ugovor iz 1996. zabranjuje sve nuklearne eksplozije, uključujući testiranja nuklearnog oružja uživo, iako nikada nije stupio na snagu jer ga neke ključne zemlje – uključujući SAD i Kinu – nikada nisu ratifikovale.

Rusija navodi da je cilj da se povrati paritet sa SAD, koje su potpisale, ali nisu ratifikovale sporazum, i da neće nastaviti testiranje osim ako Vašington to ne učini.

Zapad je optužio Rusiju da koristi nuklearnu retoriku otkako je pokrenula ofanzivu na Ukrajinu prošlog februara.

Putin je prošle nedjelje nadgledao vježbe balističkih raketa u, kako je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao, vježbi za "masivan" uzvratni nuklearni napad na neimenovanog neprijatelja.

Ruski predsjednik je takođe prošlog mjeseca rekao da "nije spreman da kaže" da li će Rusija izvršiti nuklearne testove uživo.

Predlog zakona o opozivu sporazuma prošao je prošlog mjeseca u ruskom parlamentu po ubrzanom postupku.

Tokom parlamentarne rasprave, predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da je potez za opoziv sporazuma odgovor na "cinizam" SAD po pitanju nuklearnog oružja.

Iako nikada nije stupio na snagu, sporazum je ratifikovalo 178 zemalja, uključujući nuklearne sile Francusku i Britaniju, i ima simboličan značaj.

Njegovi pristalice kažu da je uspostavio međunarodnu normu protiv testiranja nuklearnog oružja uživo, ali kritičari kažu da potencijal sporazuma ne može biti ispunjen bez ratifikacije velikih nuklearnih sila.

Ruski parlament je ratifikovao sporazum u junu 2000. godine, šest mjeseci nakon što je Putin prvi put postao predsjednik.

Bonus video: