"Francuski Spajdermen" se popeo na kulu kako bi prenio poruku mira: Smatra da je u Gazi u toku "genocid"

Rober (61) u crvenim pantalonama, sakou fluorescentno žute boje i cipelama za penjanja, uspio je da se popne na kulu visoku 179 metara pred očima prolaznika

12984 pregleda 3 komentar(a)
Rober se penje uz kulu, Foto: Reuters
Rober se penje uz kulu, Foto: Reuters

Francuski alpinista Alen Rober, poznat kao "francuski Spajdermen", popeo se danas na kulu u kojoj se nalazi sjedište kompanije Total enerdži u okolini Pariza kako bi prenio "poruku mira" 31. dana rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Rober (61) u crvenim pantalonama, sakou fluorescentno žute boje i cipelama za penjanja, uspio je da se popne na kulu visoku 179 metara pred očima prolaznika.

Alpinista je potom privreden.

"Policija ga je pritvora zbog ugrožavanja života drugih, ali je tužilaštvo kasnije odustalo od sudske procedure", navela je lokalna policija i dodala da je "Spajdermen" pušten na slobodu.

Rober je rekao da je želio da pošalje poruku mira kako bi svjetski lideri jednom zauvjek rešili izraelsko-palestinski sukob.

Alpinista smatra da je u Gazi u toku "genocid".

Rat Izraela i Hamasa pokrenuo je napad palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelsko tlo. U znak odmazde, Izrael je obećao da će uništiti Hamas, nemilosrdno granatirajući pojas Gaze, opkoljenu teritoriju gdje živi oko 2,4 miliona Palestinaca.

Tamo je izraelska vojska 27. oktobra pokrenula kopnenu operaciju.

Prema posljednjim podacima Hamasa, 10.022 osobe su ubijene u Pojasu Gaze od 7. oktobra. Prema izraelskim vlastima, najmanje 1.400 ljudi je poginulo na izraelskoj strani, od kojih su većina civili ubijeni istog dana napada Hamasa. Osim toga Hamas je uzeo preko 200 osoba kao taoce, Jevreja i stranaca.

Bonus video: