Raskol između Zelenskog i glavnog generala

Ukrajinski predsjednik odbacio komentare o zastoju u ratu i poručio da je pobjeda protiv Rusije “moguća”

20842 pregleda 10 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: Rojters
Volodimir Zelenski, Foto: Rojters

Predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao Ukrajince da ostanu ujedinjeni, nekoliko dana nakon što je došlo do raskola između njegovog kabineta i glavnokomandujućeg oružanih snaga.

Ukrajinski lider, koji je u govoru kasno u ponedjeljak takođe rekao da nije pravo vrijeme za izbore, zamolio je Ukrajince da osnaže zemlju i da ne dozvole da budu uvučeni u unutrašnje sukobe koji bi moli ugroziti ratne napore.

“Sad bi svako trebalo da razmišlja o odbrani naše zemlje. Moramo se ujediniti i izbjeći zapadanje u podjele i sukob. Ako ne bude pobjede, neće biti ni zemlje. Naša pobjeda je moguća”, rekao je Zelenski.

Tokom vikenda su na vidjelo izbile podjele između kabineta predsjednika i njegovog glavnog generala Valerija Zalužnjeg, koji je stanje na bojnom polju sa Rusijom uporedio sa zastojem u Prvom svjetskom ratu.

Nekoliko dana kasnije, Zelenski je odbacio ideju o bilo kakvom zastoju u ratu, a njegov spoljnopolitički savjetnik je rekao da su komentari Zalužnjeg o ratu u intervjuu za “Ekonomist” bili “veoma čudni” i da bi mogli ići naruku Rusiji.

Bliski saradnik Zalužnjeg ubijen je kada je eksplodirala granata među njegovim rođendanskim poklonima, prenio je “Gardijan”.

“Pod tragičnim okolnostima, moj pomoćnik i bliski prijatelj, major Genadij Častjakov, poginuo je... na svoj rođendan”, objavio je Zalužnji u ponedjeljak na Telegramu.

Neki ukrajinski sociolozi kažu da ankete ukazuju da sumornije raspoloženje zahvata ukrajinsko društvo, pri čemu ispitivanja pokazuju da većina građana ne vjeruje vladi ili parlamentu

Agencija Rojters piše da je ideja o zastoju na ratištu uveliko osjetljiva u Kijevu, koji je više puta poručio da se protivi bilo kakvim pregovorima sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom, čije trupe, kako insistira, moraju da se povuku sa teritorije Ukrajine.

U drugom očiglednom prekidu komunikacije, Zelenski je u petak zamijenio šefa Snaga za specijalne operacije koji je rekao da je o smjeni saznao iz medija i da za to nije znao ni Zalužnji, njegov šef.

Ukrajina je usred petomjesečne kontraofanzive koja nije ostvarila veliki napredak na okupiranom jugu i istoku. Takođe se postavlja pitanje o održivosti zapadne vojne pomoći i Ukrajina strahuje da ulazi u drugu zimu ruskih vazdušnih napada na njenu elektromrežu.

Odavanje pošte vojnicima na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Odavanje pošte vojnicima na Trgu nezavisnosti u Kijevufoto: Reuters

Neki ukrajinski sociolozi kažu da ankete ukazuju da sumornije raspoloženje zahvata ukrajinsko društvo, pri čemu ispitivanja pokazuju da većina građana ne vjeruje vladi ili parlamentu. Zelenski i dalje uživa veliku podršku.

On je u govoru u ponedjeljak rekao da su svi državni resursi u puna pažnja zemlje potrebni za pobjedu i da budžetska sredstva treba da se usmjere na odbranu, a ne na popravljanje ulica. Takođe je rekao Ukrajincima da “nije vrijeme” za održavanje predsjedničkih izbora, čime je okončao višenedjeljne spekulacije da bi Kijev mogao naći način da ih održi u martu iako su zabranjeni prema ratnom stanju koje je na snazi u Ukrajini.

“Svi razumijemo da je sada, u vrijeme rata, kad postoji toliko puno izazova, apsolutno neodgovorno nametati društvu priču o izborima na bezbrižan i zabavan način”, rekao je Zelenski.

Da nije bilo vanrednog stanja, koje je uvedeno kada je Rusija počela invaziju i produžavano svaka tri mjeseca, izbori bi trebalo da budu održani u martu, istog mjeseca kada se očekuje da će se Putin ponovo kandidovati za još jedan mandat u Rusiji i produžiti vladavinu.

O izborima se uveliko raspravljalo u Ukrajini nakon što je američki republikanski senator Lindzi Grejem rekao da bi ih trebalo održati uprkos ratu, iako zapadni posmatrači privatno govore da bi to oni podrili jedinstvo i da bi ih Rusija lako iskoristila.

Sukob na Bliskom istoku neće uticati na podršku Grupe 7 bogatih država Ukrajini u ratu sa Rusijom, saopštio je juče Japan, dok su se ministri spoljnih poslova G7 pripremali da održe virtuelne razgovore sa Kijevom tokom samita u Tokiju.

Bonus video: