Parlament Francuske pozvao na 'veliki marš' protiv antisemitizma

Francuska ima najveće jevrejske i arapsko-muslimanske zajednice u Evropi i u prošlosti je više puta osjetila posljedice izraelsko-palestinskih sukoba

2976 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednici oba doma Parlamenta Francuske su danas pozvali na "veliki marš" protiv antisemitizma u nedjelju u Parizu u jeku porasta antijevrejskog delovanja od početka rata Izraela i palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

"Marš za Republiki i protiv antisemitizma. Marš za Francusku ljudskih prava i za ponovo ujedinjenu naciju. Marš građana da osude nosioce mržnje. Marš za oslobađanje talaca među kojima je osam naših sunarodnika", napisali su predsjednica donjeg doma Parlamenta - Nacionalne skupštine Jael Bron-Pive, iz predsjednikove partije, i njen kolega u gornjem domu - Senatu Žerar Larše, član opozicione desnice.

U tom tekstu objavljenom u dnevniku "Figaro" dvoje zvaničnika izražava zabrinutost zbog "opasnog umnožavanja" antisemitskih djela u Francuskoj od kada je u Izraelu počeo rat pokrenut masakrima koje je 7. oktobra počinio palestinski islamistički pokret Hamas.

Oni su naveli da je za četiri nedjelje u Francuskoj registrovano više od 1.000 takvih djela što je dva puta više nego tokom cijele 2022. godine.

Francuska ima najveće jevrejske i arapsko-muslimanske zajednice u Evropi i u prošlosti je više puta osjetila posledice izraelsko-palestinskih sukoba.

"Nameće se iskorak, da se jasno demonstrira da Francuska ne prihvata antisemitizam i da se Francuzi ne mire i nikad se neće miriti sa pogubnošću mržnje", navelo je dvoje zvaničnika.

Bonus video: