MMF upozorio Evropu da ne proglašava preuranjeno pobjedu nad inflacijom

Inflacija u eurozoni je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru 2022. godine, a sada je na 2,9 odsto

11369 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Evropska centralna banka i drugi kreatori monetarne politike širom Evrope treba da zadrže kamatne stope na sadašnjem, povišenom nivou, dok ne budu sigurni da je inflacija pod kontrolom, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond, upozoravajući da nije dobro "preuranjeno slaviti" zato što inflacija, poslije vrhunca, opada.

MMF sa sjedištem u Vašingtonu ocijenio je da bi cijena potcjenjivanja postojanosti inflacije mogla da bude bolno visoka i da rezultira još jednom bolnom rundom njenog uvećanja, koja bi mogla ekonomiju da liši velikog dijela rasta.

Evropska centralna banka, Banka Engleske i druge centralne banke, koje nisu dio eurozone, "dostigle su vrhunac sa kamatnim stopama, dok su neke počele da smanjuju referentne stope", naveo je MMF u svojoj procjeni ekonomskih izgleda za Evropu koja se objavljuje dva puta godišnje.

"Ipak", navodi se u dokumentu, "produženi restriktivni stav i dalje je neophodan kako bi se obezbijedio povratak na ciljanu stopu inflacije".

Istorijski gledano, potrebno je u prosjeku tri godine da se inflacija vrati na niže nivoe, dok su neke antiinflatorne mjere trajale i duže, saopštio je MMF.

Inflacija u eurozoni je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru 2022. godine, a sada je na 2,9 odsto.

Bonus video: