U Francuskoj veliki marš protiv antisemitizma

Marš treba da bude odgovor na povećanje neprijateljskih djela prema Jevrejima u Francuskoj

6249 pregleda 7 komentar(a)
Makron pozvao na jedinstvo, Foto: Reuters
Makron pozvao na jedinstvo, Foto: Reuters

U Parizu će se danas popodne održati veliki marš protiv antisemitizma kome neće prisustvovati dio francuske radikalne ljevice iz protesta zbog učešća ekstremne desnice.

Marš treba da bude odgovor na povećanje neprijateljskih djela prema Jevrejima u Francuskoj, od napada palestinskog Hamasa na Izrael i masakra 7. oktobra, na šta je uslijedio žestok izraelski vojni odgovor.

Slične manifestacije i šetnje ulicama predviđeni su i u drugim djelovima zemlje.

U pismu objavljenom u dnevniku Parizijen (Le Parisien) francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na jedinstvo, i naveo da "borba protiv antisemitizma nikad ne treba da dijeli zemlju", niti da dovede do toga da se neki sunarodnici suprotstavljaju drugima.

Ipak, učešće ekstremne desnice Nacionalnog okupljanja na tim skupovima izaziva osjećaj neprijatnosti.

Portparol vlade Olivije Veran je tako osudio političku partiju "koju su stvorili nasljednici višijevske Francuske", u osvrtu na istoriju kolaboracije sa nacistima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Šefica Nacionalnog okupljanja, bivša predsjednička kandidatkinja Marin Le Pen smatra da taj marš treba da "okupi" Francuze oko odbacivanja antisemitizma kao i "islamističkog fundamentalizma koji je totalitarna ideologija".

Očekuje se učešće još jedne ekstremno desničarske partije Reconquete (Ponovno osvajanje).

Radikalno ljevičarska partija Nepokorena Francuska (LFI), koju optužuju za dvosmislen stav oko antisemitizma, bojkotoće ovu manifestaciju zbog prisustsva ekstremno desničarskog Nacionalnog okupljanja. Neki članovi će se, kako se očekuje, pridružiti drugim inicijativama u Parizu ili u drugim gradovima.

Partije ljevice, Evropa Ekologija - Zeleni, Socijalistička partija i Komunistička partija će ići iza zajedničkog transparentna "protiv antisemitizma i svih nosilaca mržnje i rasizma", u takozvanom "republikanskom kordonu" suprotstavljenom ekstremnoj desnici. Oni planiraju da fizički odvoje ekstremnu desnicu od ostalih učesnika manifestacije.

Biće, kako je najavljeno, prisutni i brojni vjerski predvodnici i vjernici, ali i samo malobrojni muslimanski, pošto je više organizacija izrazilo žaljenje što se ne pominje islamofobija u pozivu na demonstracije.

Bonus video: