Ruske državne novinske agencije povukle vijest da Moskva premješta trupe na "povoljnije pozicije" istočno od Dnjepra

Veoma neobičan incident ukazao je na nered u ruskom vojnom establišmentu i državnim medijima oko toga kako izvještavati o situaciju na bojnom polju na jugu Ukrajine, ukazuje agencija Rojters

4667 pregleda 2 komentar(a)
Detalj nakon ruskog napada na region Dnjepropetrovska, Foto: Reuters
Detalj nakon ruskog napada na region Dnjepropetrovska, Foto: Reuters

Dvije ruske državne novinske agencije objavile su u ponedjeljak vijesti da Moskva premješta trupe na "povoljnije pozicije" istočno od rijeke Dnjepar u Ukrajini, da bi nekoliko minuta kasnije povukla tu informaciju.

Veoma neobičan incident ukazao je na nered u ruskom vojnom establišmentu i državnim medijima oko toga kako izvještavati o situaciju na bojnom polju na jugu Ukrajine, ukazuje agencija Rojters (Reuters).

Ministarstvo odbrane Rusije, kako je prenio portal RBC, saopštilo je da je "slanje lažnog izvještaja o 'pregrupisanju' trupa u regionu Dnjepra, navodno u ime pres-centra ruskog Ministarstva odbrane, provokacija".

Ruska vojska je prošle nedjelje saopštila da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da formira mostobran na istočnoj obali Dnjepra i na obližnjim ostrvima.

U seriji od tri hitne vijesti u ponedjeljak, državna novinska agencija RIA navela je da je komanda ruske vojske u Dnjepru odlučila da premjesti trupe na "povoljnije pozicije" istočno od Dnjepra.

Navedeno je da će, poslije pregrupisavanja, dio snaga iz Dnjepra biti raspoređen u ofanzivama na drugim frontovima.

RIA je navela da se ruska vojna komanda saglasila sa zaključcima rukovodstva grupe Dnjepar i naredila da počne premještanje trupa.

Nekoliko minuta kasnije, RIA je povukla sve tri vijesti bez objašnjenja.

Druga državna agencija, TASS, objavila je samo jednu vijest o pregrupisavanju trupa na povoljnije položaje, a zatim je povukla, navodeći da je objavljena greškom. Ona se izvinila svojim čitaocima.

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je prošle nedjelje da je izgleda da je Ukrajina izvršila napade preko Dnjepra u oblasti Herson sredinom oktobra, i napomenuo da ruski vojni blogeri izvještavaju o nastavku ukrajinskih kopnenih operacija na istočnoj obali.

Bonus video: