EK predložila zabranu ruskih dijamanata, strožiju primjenu ograničenja na cijene nafte

Dvanaesti paket sankcija, o kojem će 27 članica EU raspravljati u petak, takođe obuhvata zabranu tranzita proizvoda i tehnologije kroz Rusiju koji bi mogli da pobošljaju industrijske kapacitete zemlje. Predložena je i zabrana uvoza niza metala

6330 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je zabranu uvoza dijamanata i tečnog gasa iz Rusije, kao i strožiju primjenu ograničenja na cijene ruske nafte, u okviru novog paketa sankcija protiv Moskve, prenijela je agencija Rojters pozivajući se na diplomate iz Evropske unije.

Dvanaesti paket sankcija, o kojem će 27 članica EU raspravljati u petak, takođe obuhvata zabranu tranzita proizvoda i tehnologije kroz Rusiju koji bi mogli da pobošljaju industrijske kapacitete zemlje. Predložena je i zabrana uvoza niza metala.

Očekuje se da će biti potrebne nedjelje da se postigne sporazum o konačnom paketu kaznenih mjera, s obzirom na to da je potrebno da ga odobre sve članice.

Prijedlog predviđa zabranu direktnog uvoza dijamanata iz Rusije od 1. januara 2024. godine, dok bi se od marta primjenjivao mehanizam praćenja koji bi spriječio uvoz ruskog dragog kamenja preko trećih zemalja, navode diplomatski izvori iz EU.

Mehanizam bi trebalo da bude koordinisan sa članicama G7, među kojima su SAD, Kanada, Britanija i Japan.

Kada je riječ o pooštravanju primjene ograničene cijene ruske nafte, na 60 dolara po barelu, u novom paketu sankcija se od špediterskih kompanija traži da iznesu detalje o troškovima isporuke i osiguranja za ruski teret koji prevoze.

Ograničena cijena se trenutno zaobilazi zahvaljujući ruskoj tajnoj floti tankera, navode analitičari.

"Cilj veće transparentnosti jeste da se kompanije spriječe da sakriju stvarnu cijenu nafte koju tankeri prevoze, tako što je uračunavaju u troškove isporuke i osiguranja", rekao je jedan diplomata EU.

Da bi se Rusija spriječila da proširi svoju tajnu flotu, Evropska komisija predlaže kontrole izvoza tankera, starih i novih, u Rusiju. Međutim, nije poznato da li će na to pristati velike pomorske rute kao što su Grčka ili Kipar.

Komisija je u saopštenju navela da će paket sankcija obuhvatati nove zabrane uvoza i izvoza i poteze da se pooštri ograničavanje cijena nafte i da se spriječi zaobilaženje sankcija EU, kao i da će biti kažnjeni akteri iz ruskog vojnog, odbrambenog i IT sektora i drugi važni ekonomski operateri.

Dnevnik Fajnenšel tajms prenio je da će, prema novom planu EU, Danska biti zadužena za inspekciju i potencijalno blokiranje ruskih naftnih tankera koji plove kroz tu zemlju.

Danska će sankcionisati tankere bez zapadnog osiguranja, navodi dnevnik i dodaje da sva ruska nafta koja se transportuje preko Baltičkog mora, ili oko 60 odsto ukupnog izvoza pomorskim putem, prolazi kroz danske moreuze na putu do međunarodnih tržišta.

Komisija nije komentarisala medijske izvještaje, dok je neimenovani zvaničnik EU rekao da prijedlog novih sankcija ne predviđa nove obaveze za Dansku kada je riječ o primjeni ograničenja na cijenu ruske nafte. Nekoliko diplomata takođe je navelo da se u prijedlogu ne pominju ni Danska niti inspekcija brodova.

U paketu se takođe proširuje spisak robe koja se ne može prodavati Rusiji zato što bi mogla da pomogne u njenom ratu protiv Ukrajine, a zabranjuje se i prodaja softvera za kompanije i industrijski dizajn i proizvodnju. Ako se odobri, prijedlog bi takođe predviđao "sankcionisanje više od 120 pojedinaca i entiteta zbog uloge u podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", najavljeno je iz komisije.

Bonus video: