Orban ostaje na čelu Fidesa: "Model Evrope za koji se zalaže Brisel vodi u haos"

"Mađarska mora mijenjati Evropsku uniju, a ne napustiti je, a to je moguće jedino radikalnom promjenom u Briselu", rekao je Orban

8191 pregleda 7 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Premijer Mađarske Viktor Orban ponovo je danas izabran za predsjednika partije Fides na 30. kongresu te vladajuće stranke.

Orban je na kongresu rekao da je Mađarska razvila evropski "kontra-model" zasnovan nultoj stopi migracija, na ekonomiji zasnovanoj na punoj zaposlenosti, na jakoj porodici, niskim porezima i "razumne zelene tranzicije".

Kongres je za zamjenike izabrao Gabora Kubatova, Silarda Nemeta, Lajoša Kosu i poslanika Evropskog parlamenta Kinga Gala.

"Mađarska mora mijenjati Evropsku uniju, a ne napustiti je, a to je moguće jedino radikalnom promjenom u Briselu", rekao je Orban i istakao da model Evrope za koji se zalaže Brisel vodi u haos, jer javni red nestaje, a posljedice migracija izmiču kontroli, prenosi Hina.

On je dodao da je Ukrajina "svjetlosnim godinama" daleko od pridruživanja Evropskoj uniji, dodatno signalizirajući da će njegova vlada vjerovatno predstavljati prepreku ambicijama Kijeva da se pridruži bloku.

Mađarski premijer je ponovio da će blokirati plan EU da obezbijedi četvorogodišnji paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura, piše Asošiejted pres.

Bonus video: