Njemačka obećala 1,3 milijarde eura dodatne vojne pomoći Ukrajini

Pistorijus je stigao vozom kako bi se sastao sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim

2675 pregleda 6 komentar(a)
Pistorijus i Umerov u Kijevu, 21.novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Pistorijus i Umerov u Kijevu, 21.novembra 2023. godine, Foto: Reuters

Njemačka je obećala dodatnih 1,3 milijarde eura vojne pomoći Ukrajini koja će uključivati još četiri sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T, kao i artiljerijsku municiju, saopštio je ministar odbrane Boris Pistorijus tokom posjete Kijevu 21. novembra.

Njemačka koja je drugi najveći donator vojne pomoći Kijevu nakon Sjedinjenih Država, već je Ukrajini dostavila tri moderna IRIS-T sistema, od kojih je posljednji isporučen prošlog mjeseca.

Novi paket vojne pomoći Ukrajini najavio je nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom.

Pistorijusova posjeta uslijedila je u trenutku kada je Rusija pokrenula novi smrtonosni talas raketnih i bespilotnih udara na Ukrajinu koji su ciljali na civile i energetsku infrastrukturu.

"Opet sam ovdje, prije svega da obećam dalju podršku, ali i da izrazim našu solidarnost i duboku vezu, kao i naše divljenje za hrabru, hrabru i skupu borbu koja se ovdje vodi", rekao je Pistorius polažući cvijeće na Trgu Majdan u centru Kijeva na desetu godišnjicu početka Majdan protesta.

Pistorijus je stigao vozom kako bi se sastao sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Pistoriusova posjeta, njegova druga otkako je postao ministar odbrane ranije ove godine, dolazi dan nakon putovanja ministra odbrane Lojda Ostina u Ukrajinu, tokom kojeg je ponovio da je SAD "na duge staze" podržvaju Ukrajinu dok nastavlja da se bori protiv ruskih trupa.

Vašington je 20. novembra najavio paket oružja i opreme Ukrajini vrijedan 100 miliona dolara. SAD su dale Ukrajini desetine milijardi dolara vojne i druge pomoći od početka ničim izazvane invazije Rusije u februaru prošle godine.

Pistoriusova i Austinova posjete Ukrajini uslijedile su usred povećanja ruskih vazdušnih napada na ukrajinske civilne ciljeve dok se ratom zahvaćena zemlja priprema za očekivani porast napada na energetsku infrastrukturu zemlje tokom hladne sezone.

Raketni napadi na Donjeck

Ruske trupe su 21. novembra izvele četiri raketna udara na istočni ukrajinski region Donjeck.

Jedan civil je ubijen, a šest ih je ranjeno u udarima koji su pogodili glavnu bolnicu u gradu Selidove i rudnik Kotljarevska, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

"Dvije bolničke zgrade su oštećene, a šest civila je ranjeno", rekao je Klimenko i dodao da je jedna osoba poginula, a četiri administrativne zgrade su uništene u udaru na minu.

Svih 39 rudara koji su bili pod zemljom u trenutku štrajka izvučeni su na površinu, dodao je.

Odvojeno, vojska je saopštila da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 od 11 bespilotnih ljetelica iranske proizvodnje i jednu krstareću raketu koju je lansirala Rusija rano 21. novembra.

"Snage protivvazdušne odbrane uništile su krstareću raketu Iskander-K i 10 jurišnih bespilotnih letjelica", saopštila je vojska i dodala da je Rusija lansirala i četiri protivvazdušne vođene rakete S-300.

Na bojnom polju ukrajinske snage su tokom proteklog dana vodile 70 borbi iz blizine duž cijele linije fronta, izvijestila je vojska.

"Teške borbe" vode se u blizini žarišta Bahmut u Donjecku, rekao je na Telegramu general Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine.

"Ukrajinski branioci se drže i nanose velike gubitke Rusima, kako u opremi, tako iu ljudstvu (u oblasti Klyschiyvka kod Bahmuta)", rekao je Syrskiy.

Bahmut je bio mjesto žestoke i dugotrajne bitke nekoliko mjeseci ranije ove godine prije nego što je pao u ruke ruskih snaga koje su predvodili plaćenici iz Vagnerove grupe.

Borbe su se ponovo pokrenule oko Bahmuta posljednjih sedmica.

Bonus video: