Mađarska bi trebalo da dobije 900 miliona eura od EU, uprkos Orbanovim prijetnjama da će blokirati pomoć Ukrajini

Taj novac dolazi iz programa "REPowerEU" koji ima za cilj da pomogne članicama EU da se oporave od energetske krize nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine i smanji njihovu zavisnost od ruskih fosilnih goriva

8321 pregleda 11 komentar(a)
Orban, Foto: REUTERS
Orban, Foto: REUTERS

Mađarska bi trebalo da dobije 900 miliona eura od Evropske unije (EU), saopšteno je iz EU u četvrtak 23. novembra, uprkos pokušajima mađarskog premijera Viktora Orbana da ukine podršku Ukrajini.

Taj novac dolazi iz programa "REPowerEU" koji ima za cilj da pomogne članicama EU da se oporave od energetske krize nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine i smanji njihovu zavisnost od ruskih fosilnih goriva, objavio je Associated press (AP).

Predlog da se odobri novac Mađarskoj došao je u trenutku kada Orban prijeti da odbaci ambiciju Ukrajine da se pridruži EU, te blokira isplatu planiranih 50 milijardi eura pomoći Kijevu.

Orban je kritičar EU i često je u sukobu sa evropskim liderima zbog odnosa njegove administracije prema vladavini prava.

Lideri EU sastaće se sljedećeg mjeseca u Briselu da razgovaraju o otvaranju zvaničnih pregovora o budućem pridruživanju Ukrajine.

Zemlje članice EU sada imaju četiri nedjelje da potvrde odluku Evropske komisije i daju dozvolu za isplatu novca.

Ukupna vrijednost mađarskog plana oporavka nakon pandemije, koji uključuje poglavlje "REPoverEU", iznosi 10,4 milijarde eura u zajmovima i grantovima.

Komisija je insistirala na tome da Mađarska mora da postigne reforme u oblasti vladavine prava da bi najveći dio tog novca bio proslijeđen.

"Komisija će odobriti redovne isplate na osnovu zadovoljavajućeg završetka reformi kako bi se osigurala zaštita finansijskih interesa EU i ojačala nezavisnost pravosuđa", navodi se u saopštenju Komisije.

Mađarska se, kao veliki primalac sredstava EU, našla pod sve jačim kritikama zbog odstupanja od demokratskih normi.

Komisija već skoro deceniju optužuje Orbana za demontažu demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban, koji je na funkciji od 2010. godine, negira optužbe.

Orban se takođe više puta sukobio sa EU otkako je Rusija prošle godine započela rat u Ukrajini.

On je kritikovao sankcije koje su zemlje članice usvojile protiv Rusije kao uglavnom neefikasne i kontraproduktivne, a prošlog mjeseca se sastao sa Vladimirom Putinom na rijetkom sastanku ruskog predsjednika sa liderom neke zemlje EU.

Prošlog decembra je EU zamrznula milijarde eura kohezionih fondova dodijeljenih Mađarskoj zbog njenog neuspjeha da sprovede reforme u oblasti vladavine prava.

Bonus video: