FOTO Rusija izvela najveći napad dronovima na Ukrajinu od početka rata, Zelenski: Ovo je čin namjernog terora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija preko noći lansirala preko 70 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje "Šahed" na Ukrajinu, od kojih je većina oborena

23082 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2023. 09:16h

Rusija je tokom noći izvela svoj najveći napad dronovima na Ukrajinu od početka rata, prvenstveno ciljajući Kijev, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage, prenosi agencija Rojters.

Svjedoci Rojtersa u Kijevu čuli su motore dronova i eksplozije tokom cele noći.

Pet ljudi je ranjeno u napadu, dok je neprekidna tutnjava protivvazdušne odbrane i eksplozije probudili stanovnike. Napad je počeo da pogađa različite okruge Kijeva u ranim jutarnjim satima u subotu, sa još talasa koji su dolazili sa izlaskom sunca.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija preko noći lansirala preko 70 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje "Šahed" na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Zelenski je rekao da je napad, koji se dogodio u ranim satima dana kada Ukrajina obilježava sjećanje na Holodomor u kojem je poginulo nekoliko miliona Ukrajinaca, bio čin „namjernog terora“.

Holodomor je masovna glad koja se desila u Ukrajini u periodu između 1932. i 1933. kada je ta država bila u sastavu bivšeg Sovjetskog saveza.

Portparol gradske administracije Kijeva rekao je za javni servis Suspilne da je oboreno najmanje 40 dronova. Gradonačelnik Vitalij Kličko, rekao je da je u napadu povrijeđeno pet ljudi, uključujući 11-godišnju devojčicu, i oštećene zgrade u okruzima širom grada. Fragmenti oborenog drona izazvali su požar u dječijem vrtiću, rekao je on.

Cilj napada nije odmah bio jasan, ali Ukrajina je posljednjih nedelja upozorila da će Rusija ponovo pokrenuti vazdušnu kampanju da uništi energetski sistem te države, kao što je pokušala da uradi prošle zime. Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da je skoro 200 zgrada u prijestonici, uključujući 77 stambenih, ostalo bez struje usljed napada.

Bonus video: