Švajcarski predsjednik obećao dodatnu podršku Ukrajini

Berset je rekao da će Švajcarska pružiti dodatnu pomoć Ukrajini, s dodatnih 10 vozila hitne pomoći i šest vatrogasnih vozila kako bi se zamijenila oštećena

5841 pregleda 1 komentar(a)
Berset i Zelenski, u Kijevu, 25. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Berset i Zelenski, u Kijevu, 25. novembra 2023. godine, Foto: Reuters

Švajcarski predsjednik Alen Berset (Alain) obećao je u subotu dugoročnu podršku Ukrajini na sastanku s ukrajinskim kolegom u Kijevu, gdje je takođe prisustvovao međunarodnom samitu o bezbjednosti hrane, saopštila je švajcarska vlada.

Ukrajina organizuje međunarodni samit kako bi predstavila svoje napore za izvoz žitarica dok Rusija blokira Crno more, kroz koji prolazi glavna ruta za izvoz ukrajinskog žita.

"U razgovorima s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednik Berset je istakao da je Švajcarska solidarna s Ukrajinom na duge staze, čak i u vremenima istovremenih višestrukih kriza", saopštila je švajcarska vlada.

Zelenski je na mreži X rekao da se razgovaralo i o uklanjanju mina, mirovnim predlozima i korišćenju profita od zamrznute ruske imovine.

Švajcarska je ranije saopštila da je zamrznula rusku imovinu u vrijednosti od oko 7,5 milijardi švajcarskih franaka (7,7 milijardi eura).

Berset je u Ukrajini takođe posjetio Buču gdje su mnogi civili ubijeni u ranim fazama rata i položio cvijeće na spomenik u Kijevu za Holodomor iz sovjetskog doba, kada su milioni ukrajinskih seljaka umrli od gladi.

On je takođe rekao da će Švajcarska pružiti dodatnu pomoć Ukrajini, s dodatnih 10 vozila hitne pomoći i šest vatrogasnih vozila kako bi se zamijenila oštećena.

Švajcarska je uprkos tome što je načelo neutralnosti ugrađen u njen ustav, uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pridružila se međunarodnom pozivu za formiranje specijalnog tribunala za koji bi se bavio ruskim zločinom agresije na Ukrajinu.

Švajcarska navodi da nema kontradiktornosti jer pravna definicija neutralnosti znači da se nijedna zaraćena strana ne favorizuje u vojnom smislu.

Izvor: Reuters

Bonus video: