Putin optužio Zapad da pokušava da "rasparča i opljačka" Rusiju

"Branimo bezbjednost i blagostanje našeg naroda, najviše, istorijsko pravo da budemo Rusija - snažna, nezavisna sila, zemlja civilizacije", rekao je Putin optužujući SAD i njihove saveznike da pokušavaju da "rasparčaju i opljačkaju" Rusiju

10825 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u ljutitom govoru prikazao rusku vojnu akciju u Ukrajini kao egzistencijalnu borbu protiv navodnih pokušaja Zapada da uništi Rusiju.

Očekuje se da će Putin, koji je na vlasti više od dvije decenije i ruski vođa sa najdužim stažem od Josifa Staljina, uskoro objaviti da namjerava da se kandiduje za još jedan predsjednički mandat na izborima marta iduće godine, navodi agencija AP.

"Branimo bezbjednost i blagostanje našeg naroda, najviše, istorijsko pravo da budemo Rusija - snažna, nezavisna sila, zemlja civilizacije", rekao je Putin optužujući SAD i njihove saveznike da pokušavaju da "rasparčaju i opljačkaju" Rusiju.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su rusko djelovanje protiv Ukrajine kao ničim izazvan čin agresije, navodi AP.

"Mi se sada borimo za slobodu ne samo Rusije, već cijelog svijeta" rekao je Putin u govoru učesnicima sastanka koji je organizovala Ruska pravoslavna crkva.

On je osudio kako je nazvao zapadnu "rusofobiju" tvrdeći da se ruski diverzitet, jedinstvo kultura, tradicija, jezici i etničke grupe jednostavno ne uklapaju u logiku "zapadnih rasista i kolonijalista u njihovu svirepu šemu potpune depersonalizacije, nejedinstva, gušenja i eksploatacije".

"Ako ne mogu to da urade silom oni će pokušati da zasiju razdor", rekao je Putin i obećao da će blokirati "svako spoljno miješanje, provokacije sa ciljem izazivanja međuetničkih ili međuvjerskih sukoba" kao agresivnog djelovanja protiv Rusije kao pkušaj da se još jednom podstakne terorizam i ekstremizam u Rusiji kao sredstvo da se protiv nje bori.

AP podsjeća da su ruske vlasti pojačale svoje suzbijanje neistomišljenika od početka rata u Ukrajini, da hapse i zatvaraju demonstrante i aktiviste i ućutkuju nezavisne medije.

Putin je rekao da je globalni poredak kome dominiraju SAD postao sve urušeniji i proglasio da Rusija sada predvodi stvaranje ravnopravnijeg svjetskog poretka.

"I hoću da naglasim da bez suverene, snažne Rusije nije moguć trajni stabilan svjetski poredak", rekao je on.

Bonus video: