Njemački državljanin ubijen, još dvije osobe povrijeđene u napadu nožem i čekićem u Parizu

Napadačidentifikovan kao Arman Ražabpour-Mijandoab, francuski državljanin rođen 1997. godine, koji je poznat po radikalnom islamizmu i psihijatrijskim poremećajima

23360 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon nesreće, Foto: Reuters
Uviđaj nakon nesreće, Foto: Reuters

Jedna osoba, njemački državljanin je ubijen a dvije osobe su povrijeđene u napadu nožem i čekićem nedaleko od Ajfelove kule sinoć u Parizu.

Francuske vlasti su uhapsile napadača i pokrenule istragu.

Napadač Arman Ražabpour-Mijandoab, francuski državljanin rođen 1997. godine, poznat po radikalnom islamizmu i psihijatrijskim poremećajima, u vrijeme napada uzvikivao je "Alahu akbar".

On je policajcima koji su ga uhapsili rekao da "više ne može da podnese da vidi kako muslimani umiru, u Avganistanu i u Palestini, zbog dešavanja u Gazi", kao i da će Francuska biti "saučesnik u onome što Izrael tamo radi", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Arman Ražabpour-Mijandoab, koji je živio sa roditeljima u Pariskom regionu, objavio je video na društvenim mrežama u kojem preuzima odgovornost za napad, dodao je ministar.

Istražitelji će ispitati zdravstveno stanje napadača, "čovjeka veoma nestabilnog profila na koga je lako uticati", naveli su bezbjednosni izvori agenciji Frans pres.

Napadač je bio uhapšen 2016. zbog planirane nasilne akcije u predgrađu Pariza. Osuđen je na pet godina zatvora i pušten je poslije četiri godine pritvora.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je saučešće porodici njemačkog državljanina koji je stradao u "terorističkom napadu u Parizu".

Premijerka Elizabet Born je na društvenoj mreži X navela da se Francuska neće predati pred terorizmom i pozdravila hrabrost i profesionalizam francuske policije i hitnih službi.

Bonus video: