Pravosnažna oslobađajuća presuda ministru pravde Francuske

Sukob interesa je nastao jer je Dipon-Moreti kao ministar pokrenuo istragu protiv sudija s kojima se nekada sporio dok je bio advokat, i što je kao ministar povezan s advokatom bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija u aferi korupcije

3401 pregleda 0 komentar(a)
Erik Dipon-Moreti na sudu, Foto: REUTERS
Erik Dipon-Moreti na sudu, Foto: REUTERS

Oslobađajuća presuda francuskom ministru pravosuđa Eriku Dipon-Moretiju, optuženom za sukob interesa, postala je danas pravosnažna odlukom javnog tužilaštva.

"Neću, u svojstvu državnog tužioca, ulagati kasacionu žalbu na ovu odluku o oslobađanju", izjavio je državni tužilac Kasacionog suda Remi Ets francuskom radiju Frans enfo.

Sukob interesa je nastao jer je Dipon-Moreti kao ministar pokrenuo istragu protiv sudija s kojima se nekada sporio dok je bio advokat, i što je kao ministar povezan s advokatom bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija u aferi korupcije.

Dipon-Moreti je tokom suđenja rekao da mu je glavni cilj da dobro vodi ministarstvo a da ga je za ostalo "baš briga". Dodao je da su njegovi raniji sporovi daleko iza njega. Sud ga je oslobodio uz ocjenu da ne postoje elementi da je namjerno bio u sukobu interesa.

Tužilac, koji je u optužnici sredinom novembra tražio kaznu od godinu dana uslovnog zatvora, ocijenio je danas da bi bilo komplikovano ponovo pokrenuti suđenje.

Uprkos suđenju Dipon-Moreti koji je nekada bio veoma poznat advokat, i dalje uživa podršku predsjednika Francuske Emanuela Makrona i premijerke Elizabet Born.

Ministar je tokom suđenja ostao na funkciji, a prijetila mu je kazna do pet godina zatvora i novčana kazna od 500.000 evra, kao i zabrana obavljanja javnih funkcija. Njegov odlazak iz vlade, u koju je imenovan u julu 2020, bio bi neizbježan.

Dipon-Moreti (62) poznat je u Francuskoj jer je tokom 36 godina advokatskog staža uspeo da 140 klijenata oslobodi teških optužbi, pa je tako stekao nadimak "Oslobodilac".

Poznato je u javnosti da taj čovek korpulentne građe "nema dlake na jeziku", a nastupao je u televizijskim policijskim serijama i filmova, gde je pretežno glumio samog sebe.

Bonus video: