Francusko pravosuđe naložilo suđenje protiv Marin Le Pen i njene stranke zbog pronevjere

Evropski parlament procijenio je štetu u 2018. na 6,8 miliona eura za period od 2009. do 2017. godine

7332 pregleda 2 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters

Francusko pravosuđe je danas naložilo suđenje liderki krajnje desnice Marin Le Pen, njenoj stranci i protiv još 26 ljudi u istrazi o pronevjeri evropskih javnih fondova od 2004. do 2016. godine.

Marin Le Pen, koja je uvijek osporila bilo kakav prekršaj u tom slučaju, biće suđeno za pronevjeru javnih sredstava i saučesništvo tokom ovog suđenja zakazanog za jesen 2024. u Parizu, nekoliko mjeseci poslije evropskih izbora.

Njen otac Žan-Mari Le Pen, suosnivač 1972. ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, preimenovan u Nacionalno okupljanje, takođe će biti na optuženičkoj klupi zajedno sa ličnostima francuske ekstremne desnice i 11 poslanika u Evropskom parlamentu.

Istraga je počela u martu 2015. godine kada je Evropski parlament saopštio da je kancelariji EU za borbu protiv prevara uputio moguće nepravilnosti koje je počinila stranka u vezi sa isplaćenim platama pomoćnicima poslanika.

Evropski parlament procijenio je štetu u 2018. na 6,8 miliona eura za period od 2009. do 2017. godine.

Druge francuske stranke se sumnjiče da su uspostavile sličan sistem pronevjere sredstava dodijeljenih njihovim poslanicima.

Bonus video: