FT: EU želi prikupiti 15 milijardi eura od zamrznute ruske imovine kako bi pomogla Ukrajini

Plan Evropske komisije je ranije bio odgođen nakon što su nekoliko članica EU i Evropska centralna banka izrazile pravne i finansijske zabrinutosti u vezi s tim

3381 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište Evropske komisije u Briselu, Foto: Reuters
Sjedište Evropske komisije u Briselu, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) će 12. decembra predstaviti plan za izdvajanje profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine u EU s ciljem da se na kraju prikupi 15 milijardi eura (16,1 milijarda dolara) u korist Ukrajine, izvještava Fajnenšel tajms (Financial Times - FT) 11. decembra.

Plan Evropske komisije je ranije bio odgođen nakon što su nekoliko članica EU i Evropska centralna banka izrazile pravne i finansijske zabrinutosti u vezi s tim.

"Važno je razmotriti kako možemo koristiti rusku nepokretnu imovinu i prihode od te imobilizirane imovine za podršku Ukrajini", rekao je za novine izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Prema izjavi Didijea Rejndersa, povjerenika EU za pravosuđe, objavljenoj krajem oktobra 2022., od početka ruske invazije EU je zamrznula ruske imovine u vrijednosti od oko 17 milijardi eura.

Nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Zapad je zamrznuo oko polovinu – ili više od 300 milijardi dolara – međunarodnih rezervi Rusije.

Bonus video: