Počinje suđenje Putinovom špijunu u BND-u

Njemac Karsten L. radio je za rusku obavještajnu službu i navodno je otkrio Moskvi strogo povjerljive informacije. Sada mu se sudi

2110 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka Savezna obaveštajna služba za inostranstvo (BND) rado bi se odrekla ovog poklona nekoliko dana prije Božića prošle godine: „Hapšenje zbog sumnje za izdaju“ – bio je naslov saopštenja za javnost koje je 22. decembra poslao federalni državni tužilac u Karlsrueu.

Naime,dan ranije uhapšen je Karsten L, službenik tajne službe BND. Optužba glasi: „On je 2022. godine proslijedio jednoj ruskoj obavještajnoj službi informacije do kojih je došao tokom obavljanja svojih profesionalnih aktivnosti. Izvještaj je izazvao veliku zabrinutost i zbog toga što je ruski predsjednik Vladimir Putin 24. februara iste godine dao nalog za napad na susjednu Ukrajinu kršeći tako međunarodno pravo.

BND-ov čovjek je vjerovatno imao saučesnike

Gotovo godinu dana nakon hapšenja, optuženi će od ove srijede 13. decembra 2023. godine morati da odgovara pred Apelacionim sudom u Berlinu. To se odnosi i na njegovog navodnog saučesnika, biznismena Artura E. koji je uhapšen u januaru 2023. Navodi se da su njih dvojica, zajedno sa jednim preduzetnikom u Rusiji, dali osjetljive podatke ruskoj tajnoj službi za unutrašnjost FSB.

Prema riječima saveznog državnog tužioca, istraga je sprovedena u bliskoj saradnji s BND-om i uz podršku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Optuženi se terete da su počinili „naročito tešku“ izdaju. Optužnica se odnosi na devet dokumenata BND-a. Riječ je o projektu za prikupljanje tehničkih informacija.

Tajne informacije s računara BND-a

Navodi se da je Karsten L. odštampao strogo povjerljivi materijal na svom računaru u sjedištu berlinskog BND-a na lokaciji Pulah u septembru i oktobru 2022, ili ga fotografisao na ekranu kompjutera. Artur E. je to zatim odnio u Moskvu i predao ruskoj tajnoj službi.

U optužnici se navode sljedeći detalji: „Tokom sastanka u Moskvi u septembru 2022, službenik FSB-a je Arturu E. dao spisak pitanja koja su posebno interesovala tajnu službu. Da bi odgovorio na njih, Karsten L. je ponovo koristio informacije iz baze podataka njemačkog BND-a. Artur E. je proslijedio odgovore FSB-u na sastanku u oktobru 2022.“

Opasnost po spoljnu bezbjednost Njemačke?

Otkrivene informacije BND-a su zapravo bile državna tajna. Njihova izdaja dovela je do „opasnosti od posebno ozbiljne štete po spoljnu bezbjednost Savezne Republike Njemačke“. Navodi se da je Karsten L. za to od ruske tajne službe dobio 450.000 eura, a Artur E. najmanje 400.000 eura.

Međutim, predsjednik BND-a Bruno Kal smatra da je stvarna šteta manja nego što se prvobitno strahovalo. Količina informacija koja je stigla u Moskvu i njihova upotrebljivost bili su „neznatni“, rekao je on za berlinski „Tagesšpigel“. BND je imao „sreću u nesreći“, naglasio je Kal.

Provjera torbi

Zbog slučaja špijunaže, koji se dogodio samo nekoliko mjeseci nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, zaposleni u BND-u moraju da računaju s provjerom torbi. Otada „molimo naše zaposlene da nam pokažu sadržaj svojih torbi“, objasnio je predsjednik BND-a nadajući se da će kolege imati razumijevanje za to.

No, kako je zapravo ocijenio opasnost ukupne situacije, to se moglo čuti u njemačkom Bundestagu u oktobru 2023: „Naša bezbjednosno-politička situacija je u stanju preokreta“, rekao je Kal na javnom saslušanju pred Parlamentarnim kontrolnim komitetom za obavještajne službe (PKGr). Međunarodni poredak se sve agresivnije dovodi u pitanje.“

BND mijenja strategiju

Rat se vratio u Evropu kao sredstvo za ostvarivanje interesa. BND mora strateški da uzme u obzir nova dešavanja: u svom ispunjavanju zadataka, definisanju sebe, budućem planiranju i organizaciji. Tako je Kal opisao promjenu kursa svoje bezbjednosne agencije.

Bonus video: