Ukrajinci više vjeruju Zalužnjem nego Zelenskom

Većina Ukrajinaca bi se protivila smjeni popularnog šefa oružanih snaga

14369 pregleda 7 komentar(a)
Valerij Zalužnji, Foto: REUTERS
Valerij Zalužnji, Foto: REUTERS

Velika većina Ukrajinaca ne bi podržala smjenu Valerija Zaljužnjeg sa pozicije šefa oružanih snaga, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Međunarodni institut sociologije u Kijevu.

Uprkos pokušajima da se demonstrira jedinstvo tokom rata sa Rusijom, znakovi razdora između Zalužnjeg i predsjednika Volodimira Zelenskog su bili vidni već nedjeljama, što je izazvalo spekulacije u domaćim medijima da bi vojni šef mogao biti smijenjen.

Istraživanje je pokazalo da bi svega dva odsto Ukrajinaca aktivno podržalo da Zelenski smijeni Zalužnjeg, dok bi čak 72 odsto na taj potez gledalo kao na izrazito “negativan”.

Zelenski
foto: REUTERS

Istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 1200 ljudi, pokazalo je da Zalužnji ima povjerenje 92 odsto ispitanika, u poređenju sa 77 odsto koliko ih vjeruje Zelenskom.

Zalužnji je bio zadužen za veliku kontraofanzivu ove godine u kojoj Ukrajina nije uspjela da povrati veliki dio teritorija pod ruskom okupacijom, ali je veoma popularan među Ukrajincima nakon što su ruske snage bile primorane na povlačenje sa velikog dijela teritorije prošle godine.

Ove godine je zabilježen blagi pad popularnosti Zelenskog što se najviše pripisuje padu optimizma da bi se rat mogao brzo završiti.

Na pitanje na konferenciji za novinare u utorak da li želi da smijeni Zalužnjeg, Zelenski je negirao da između njih postoji spor ali je kazao da želi konkretne rezultate od vojnog rukovodstva.

On je, kako podsjeća Rojters, odbio da direktno kritikuje Zalužnjeg sa kojim je kazao da je u radnom odnosu, ali takođe nije uputio eksplicitnu podršku generalu.

Tenzije između njih dvojice izbile su na vidjelo u novembru kada je Zalužnji kazao da je rat u zastoju, što je izazvalo kritike iz kabineta predsjednika.

Ove nedjelje Zalužnji je kritikovao odluku Zelenskog da, u okviru borbe protiv korupcije, smijeni šefove regionalnih regrutnih centara.

Bonus video: